Nie len Primitivo, ochutnajte ďalšie vína z Apúlie

20. 9. 2023

Nie len Primitivo, ochutnajte ďalšie vína z Apúlie

Apúlia je jednou z najväčších vinárskych oblastí Talianska, ktorá v posledných desaťročiach získava stále väčšiu pozornosť medzi milovníkmi vína. Zato v prvom rade môže odroda Primitivo, ktorá sa bez preháňania stala medzinárodným bestsellerom.


Stále viac fanúšikov sa však nachádza aj pre ďalšie miestne odrody ako Negroamaro, Bombino Nero, Nero di Troia a Malvasia Nera, alebo niektoré biele odrody. Klíma Apúlie je ideálna pre pestovanie modrých hrozienok, s teplým stredomorským podnebím, vďaka ktorému tu vznikajú robustné a plné červené vína. Za rastúcim záujmom o vína z Apúlie stojí aj skutočnosť, že miestne vinárstva často ponúkajú vynikajúci pomer medzi kvalitou a cenou.

Apúlia je často označovaná za "pätu Talianska". Táto oblasť má bohatú vinársku tradíciu, ktorá siaha až do starovekého Ríma. V letných mesiacoch patrí medzi najobľúbenejšie turistické destinácie v Taliansku. Apúlia ponúka krásne biele piesočnaté pláže, romantickú južanskú krajinu, historické mestá a samozrejme pestrú gastronómiu založenú na morských plodoch, rybách a samozrejme aj vína.

Vinári v Apúlii majú k dispozícii takmer 100 000 hektárov viníc. Apúlia má typickú stredomorskú klímu s horúcimi a suchými letami a miernymi zimami. Hrozná si tu "užívajú" dlhé slnečné dni a problémy s dozrievaním hrozien prakticky neexistujú. Objem zrážok počas roka nie je príliš vysoký, oblasť je ovplyvnená Stredozemným morom, čo jej dodáva charakteristický pobrežný nádych. Pôda vo viniciach v Apúlii je rôznorodá v závislosti na jednotlivých podoblastiach, ale často sa tu nachádzajú pôdy bohaté na vápnik a íl.

Cantine due Palme

Napriek svojej veľkosti má Apúlia len štyri najvyššie hodnotené apelácie DOCG (Castel del Monte Bombino Nero, Castel del Monte Nero di Troia Riserva, Castel del Monte Rosso Riserva a Primitivo di Manduria Dolce Naturale). Ďalších 28 apelácií nesie označenie DOC (Denominazione di Origine Controllata).

Mnohé miestne vinárstva v posledných desaťročiach modernizovali svoje výrobné priestory a investovali do nových technológií, čo išlo ruka v ruke s lepším poznaním pestovania révy a spracovania hrozna, čo viedlo k vyššej kvalite ich vína. Vzhľadom na nižšie náklady na výrobu v porovnaní s niektorými inými talianskymi oblasťami a typicky väčšími produkčnými kapacitami sú apúlske vína cenovo dostupné pre široký okruh milovníkov vína.

5 vín z Apúlie, ktoré by ste mali ochutnať

Castel del Monte Bombino Nero DOCG

Táto malá apelácia získala prestížne označenie DOCG v roku 2011. Je v rámci celého Talianska jedinečná tým, že sa zameriava na produkciu ružových vín a musia pochádzať minimálne z 90 % z odrody Bombino Nero, v menšej miere sa môžu podieľať aj ďalšie miestne odrody. Bombino Nero má typicky veľmi tenkú šupku, výrazné kyseliny a preto je vhodný práve pre ružové vína. Tieto vína sú stredne plné a hoci pochádzajú z južného Talianska, sú príjemne svieže s tónmi červeného kôstkového ovocia, byliniek alebo citrusových plodov. Vína sú vhodné na pitie ako osviežujúci doplnok k pokrmom z morských plodov alebo k ľahším mäsovým jedlám. Množstvo vyrobených vín je relatívne malé, preto nevynechajte žiadnu príležitosť na ochutnanie týchto vín.

Primitivo di Manduria DOC

Apelácia Primitivo di Manduria sa nachádza v južnej časti Apúlie a dnes sú tieto vína asi najznámejším produktom celého južného Talianska. Konzumenti na víne Primitivo milujú jeho relatívne jednoduchý charakter, s nižšími tanínmi a kyselinou a na druhej strane robustným a plným telom s bohatým ovocím. Môžete očakávať tóny čierneho ovocia, ako sú ostružiny, slivky a čierna čerešňa, spolu s nádychom korenia a tmavej čokolády. Primitivo je najlepšie piť ako mladé víno, niektoré prémiové vína však môžu byť vhodné na strednodobé skladovanie. Primitivo sa skvele hodí k niektorým klasickým talianskym pokrmom, ako sú cestoviny s paradajkovou omáčkou, grilované hovädzie mäso alebo výraznejšie syry. Ak na etikete vína Primitivo di Manduria DOC nájdete aj slovíčko Riserva, ide o víno, ktoré musí dozrievať minimálne 24 mesiacov v pivnici, pričom aspoň deväť mesiacov v drevených sudoch. Zvyčajne ide o najprestížnejšie vína jednotlivých výrobcov.

Salice Salentino DOC

Táto tradičná apelácia vína, ktorá získala svoj status DOC už v roku 1976, disponuje 1800 hektármi viníc v južnej časti Apúlie. Aj keď sa tu vyrábajú aj biele vína z odrôd Chardonnay, Fiano alebo Pinot Bianco, stojí za ochutnanie najmä miestne plné červené vína. Hlavnou odrodou používanou na výrobu vína Salice Salento DOC je Negroamaro (min. 75 %). Táto odroda dáva miestnym vínam typické tóny tmavého bobuľového ovocia a ľahko vystupujúce taníny. Môžete očakávať tóny ostružín, čerešní a sliviek, spolu s nádychom podtónov bylín a korenia. Negroamaro vo finálnej zmesi dopĺňajú v menšej miere odrody Aleatico, Malvasia Nera alebo Primitivo.

Negroamaro Salento IGT

Názov odrody Negroamaro je odvodený od gréckeho „mavros“, čo znamená čierny. Slová odkazujú na veľmi tmavú farbu bobúľ tejto odrody. Pôvod odrody nie je presne zmapovaný, v Apúlii však v priebehu stáročí zdomácnela. Skvele sa hodí do miestneho horúceho podnebia. Hrozná Negro Amara majú veľmi hrubú šupku a obsahujú veľa farbiva a tanínov. Vína z odrody Negroamaro majú tendenciu byť plné, tmavé a v chuti veľmi ovocné. Nájdete v nich tóny čierneho ovocia, ako sú ostružiny, čerešne a slivky, spolu s nádychom tónov korenia, tabaku a bylín. Na rozdiel od vína Primitivo sú mnohé vína z odrody Negroamaro vhodné na strednodobé skladovanie. Je to dané ich vyššou úrovňou kyselín a tanínov. Vďaka tomuto potenciálu sú vína z odrody Negroamaro stále populárnejšie medzi milovníkmi vína aj samotnými vinármi.

Susumaniello Salento IGT

Susumaniello je odroda, ktorá takmer úplne zmizla z viníc v Apúlii, ale záujem niektorých vinárstiev a úspešné predaje týchto vín ju opäť vrátili do viníc. Názov odrody odkazuje na vysoké výnosy, ktoré je táto odroda schopná dosiahnuť, a dvojkolesové vozíky plné hrozna, ktoré sa v minulosti používali na ťahanie z viníc oslami v Apúlii. Susumaniello dokáže vytvoriť zaujímavé červené vína, ktoré majú často veľmi tmavú červenú farbu, až čiernu farbu a v chuti ponúkajú tóny tmavého ovocia. Vína sú v ústach plné a koncentrované, v niektorých prípadoch môžete cítiť aj tóny čierneho korenia alebo horkej čokolády."

Súvisiace produkty