Pôvod odrody Syrah je predmetom mnohých debát a hypotéz, špekulovalo sa o Syrakúzach na Sicílii alebo starovekej Perzii (Shiraz je totiž jej najčastejšou synonymum, predovšetkým v Austrálii), zatiaľ čo réva rodu Vitis allobrogica bola už starými Rimanmi považovaná za jednu z najlepších na výrobu kvalitných vín v oblasti Rhôny, o čom napokon svedčí aj neskoršia sláva vína pôvodom z tejto oblasti, najmä toho, ktoré sa urodilo na prudkých svahoch kopca Hermitage. Testy DNA, ktoré v roku 1998 vykonali university Davis v Kalifornii a Montpellier vo Francúzsku však preukázali, že Syrah je v skutočnosti potomkom dvoch odrôd z juhovýchodného Francúzska: Dureza a Mondeuse Blanche Syrah je v súčasnej dobe jednou z najušľachtilejších a najelegantnejších modrých odrôd vôbec. Je tiež piatym najviac vysadeným kultivarom pre výrobu červených vín na svete, kde sa pestuje na ploche o celkovej výmere 137000 ha. Miluje teplo, a preto sa v severných vinohradníckych oblastiach nevysadzuje. Okrem južného Francúzska a Austrálie sa jej darí aj vo švajčiarskom regióne Valais a tiež v Taliansku, kam sa roku 1899 dostala z Francúzska do oblasti Piemontu. Dnes sa jej výsadba zvyšuje geometrickým radom predovšetkým v Toskánsku, a to najmä na juhu v okolí mesta Cortona a tiež v regióne Lazio a na Sicílii.
( syn .: Shiraz, Scyras, Petite Syrah, Sirah, syra, Sirac, balsamina, Hermitage, Hignin Noir, Candive, Entournerein, SERENA, Sereine, Antourenein Noir, Marsanne Noir ...).
Viac informácií ↓
Menej informácií ↑