Predstavujeme vína z Ligúrie

9. 8. 2023

Predstavujeme vína z Ligúrie

Jeden z najmenších vinárskych regiónov Talianska patrí zároveň medzi najmalebnejšie. Desaťtisíce turistov sem láka najmä oblasť Cinque Terre, s typickými farebnými mestečkami rozosiatymi na príkrych skalných útesoch a romantickými plážami okolo.


K letnej dovolenke v Ligúrii samozrejme patrí aj skvelá talianska gastronómia a miestne svieže biele vína. Najznámejšou miestnou odrodou je Vermentino, ale milovníkovi vín toho Ligúria ponúka oveľa viac.

Najstaršie zmienky o výrobe vína v Ligúrii siahajú do prvého storočia pred naším letopočtom. Zo stredoveku je potom v písomných prameňoch jasne doložené pestovanie viniča v západnej časti Ligúrie, teda v oblasti Riviera di Ponente. Ligúria však nikdy nebola veľkým vinárskym regiónom, čo je dôsledok tunajších pre pestovanie náročných podmienok. Vinice sú často vysadené na príkrych a ťažko dostupných svahoch, čo kladie veľké nároky na manuálnu prácu.

Z tohto dôvodu boli niektoré vinice v priebehu 20. storočia vyklčované a určené na pestovanie kvetov.

Slnkom zaliate vinice

Z 20 vinárskych regiónov Talianska je Ligúria jedným z najmenších, čo sa týka rozlohy vinohradov. Aktuálne miestni vinári obhospodarujú zhruba 5000 hektárov viníc. To je hlavný dôvod, prečo vína z Ligúrie nie sú mimo samotný región príliš známe. Väčšina z nich sa totiž vypije priamo tu. Hneď 60% viníc je radených medzi horské, zvyšok je vysadený na menších kopcoch. Vinič v Ligúrii rastie na rôznych typoch pôd v závislosti od konkrétnej oblasti. V oblasti Cinque Terre, najbližšie k morskému pobrežiu, sa pestuje vinič na terasovitých viniciach. Na tunajších strmých svahoch je pôda často kamenistá. Viac vo vnútrozemí sú pôdy skôr piesočnaté, vápenité alebo ílovité.

Klíma je v Ligúrii stredomorská. Teploty tu počas roka nedosahujú extrémy, aj keď v letných mesiacoch sú relatívne vysoké. Vinice sú často umiestnené na svahoch alebo terasách, ktoré zaisťujú optimálnu expozíciu voči slnku. Vetry vanúce od mora prinášajú v lete potrebné ochladenie a tiež zrážky v priebehu roka.

Vermentino alebo Rossese

V Ligúrii sa tradične vyrábajú prevažne biele vína, a to najmä z odrody Vermentino. Do Ligúrie sa táto odroda dostala pravdepodobne zo Sardínie. Najlepšie sa Vermentinu darí na slnečných polohách a neúrodných pôdach a vyhovujú mu aj polohy blízko mora. Vermentino je typicky svieže, suché víno, stredne aromatické. V drvivej väčšine sa fľašuje po krátkom zrení v nerezových tankoch, zrenie v sudoch mu príliš nesvedčí. Pokiaľ chce vinár podporiť komplexnosť a textúru vína v chuti nechá víno dlhšiu dobu ležať v kontakte s kvasinkami (bâttonage). V niektorých prípadoch môže Vermentino pripomínať Sauvignon blanc, svojimi tónmi bielej broskyne, zeleného jablka, grepu alebo citrusov. Škála aróm môže byť naozaj pestrá, až po agátový kvet, rozmarín alebo tymian. Vo vínach nechýba príjemná kyselina a typická minerálna slanosť v dochuti.

Vermentino

Medzi ďalšie biele odrody pestované v Ligúrii patria Albarola, Trebbiano Toscano alebo Bosco. Biele vína z Ligúrie majú obvykle svieži charakter, v chuti sú vybavené ovocnými a minerálnymi tónmi.

V posledných rokoch sa medzi vinármi v Ligúrii  zvyšuje záujem aj o pestovanie modrých odrôd. Najrozšírenejšou modrou odrodou je Rossese di Dolceacqua, ktorá sa používa na výrobu svetlejších a aromaticky výraznejších červených vín. Typicky majú tieto červené vína jemné triesloviny a v chuti možno nájsť tóny červeného ovocia, ako sú maliny a čerešne, až po bylinné a korenené nuansy. Druhou modrou odrodou Ligúrie je Ormeasco, čo je lokálny biotyp známej piemontskej odrody Dolcetto.

Päť hlavných apelácií pre vína z Ligúrie

  • DOC Cinque Terre (biele vína odrôd Bosco, Vermentino alebo Albarola)
  • DOC Colli di Luni (biele vína miestnych odrôd alebo červené vína postavené na odrode Sangiovese)
  • DOC Rossese di Dolceacqua (červené vína tvorené minimálne z 95 % odrodou Rossesa)
  • DOC Ormeasco di Pornassio (červené vína tvorené minimálne z 95 % odrodou Ormeasco)
  • DOC Golfo del Tigullio (apelácia pre biele, ružové i červené vína)

 

Hviezda regiónu - vinárstvo Cantine Lunae

Rodinné vinárstvo, ktoré je vďaka vínu Vermentino Etichetta Nera známe po celom Taliansku. Toto víno totiž býva pravidelne radené medzi najlepšie biele vína zeme. Vinárstvo je pomenované po starovekom "Portus Lunae", teda jednom z najdôležitejších prístavov severnej časti starovekej Rímskej ríše. Súčasne ide o pripomenutie viac ako tisícročnej tradície výroby vín v tejto oblasti. Cantine LVNAE založil v roku 1966 Paolo Bosoni, ktorý sa rozhodol v rámci rodinných poľnohospodárskych aktivít venovať čisto vínu. Postupne vytvoril najúspešnejšie vinárstvo Ligúria, ktorého produkcia dnes dosahuje 500 000 fliaš ročne. Základom ponuky sú biele vína odrody Vermentino, v podobe tzv. „šedej“ a „čiernej“ etikety. Okrem Vermentina potom vinárstvo pestuje odrody Albarola, Malvasia alebo Sangiovese. Celkom vinárstvo disponuje 45 hektármi vlastných viníc vysadených v rámci municipalít Ortonovo a Castelnuovo Magra. Starostlivosť o vinice prebieha v organickom režime, hrozno sa zberá ručne. Vína Cantine Lunae sú exportované do niekoľkých desiatok krajín, vďaka spoločnosti VinoDoc ich môžete ochutnať aj v Českej republike.

Vínne párovanie a zaujímavosti ligúrskej kuchyne

Nikoho asi neprekvapí, že prímorská Ligúria logicky ponúka množstvo pokrmov na báze morských plodov. Klasickým predjedlom sú tu na rôzne spôsoby pripravené ančovičky, ako hlavný chod nemôže chýbať grilovaná ryba. Klasickou ligúrskou špecialitou je jednoduché, ale osvedčené a známe pesto – pesto alla genovese, teda janovské pesto. Pripravuje sa z rozdrvenej bazalky, píniových orieškov, cesnaku, parmezánu a olivového oleja. Od miestnych sa samozrejme dozviete, že janovské pesto je zo všetkých najlepšie.

Súvisiace produkty