10 medzinárodných odrôd, ktoré by mal poznať každý milovník vína

23. 5. 2024

10 medzinárodných odrôd, ktoré by mal poznať každý milovník vína

Lokálny terroir je pre finálnu podobu vína dôležitý, základom je ale vždy odroda, ktorá určuje základné parametre vône a chute. V minulosti stál v popredí značenia vín pôvod, dnes sa väčšina milovníkov vín orientuje práve podľa názvu odrôd na etiketách.


Svet vína je bohatý a rozmanitý ako nikdy predtým v minulosti, znalosť hlavných odrôd viniča je kľúčová pre každého, kto sa chce zorientovať v základných štýloch vín dostupných na medzinárodných trhoch. Ponúkame zoznam 10 medzinárodných odrôd viniča, ktoré by mal poznať každý milovník vína.

Ponúkame krátke zoznámenie s niektorými veľmi významnými odrodami, ktoré sa rozšírili do mnohých vinárskych oblastí sveta. Niektoré typické znaky by mali byť prítomné vo väčšine vín danej odrody.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je symbolom veľkých červených vín z Bordeaux. Postupne sa dostal do väčšiny európskych i mimoeurópskych vinárskych krajín a dnes je vôbec najrozšírenejšou odrodou sveta. Odroda Cabernet Sauvignon, produkuje chuťovo plné, bohaté a komplexné červené vína. Tie sú okrem iného známe svojim veľkým archivačným potenciálom. Vína majú veľmi tmavý odtieň v pohári. Vinári Cabernet Sauvignon fľašujú ako čisto odrodové víno, alebo ho spájajú s ďalšími odrodami, ako je Merlot.

V chuti hľadajte: čierne ríbezle, černice, céder, výraznejšiu kyselinu a vysoký obsah trieslovín.

Chardonnay

Odroda Chardonnay je jednoznačne najpopulárnejšou bielou odrodou sveta. Pochádza z Burgundska, rovnako ako Pinot noir, ale z dvoch odrôd je oveľa všestrannejšia. Hodí sa do teplejších aj chladnejších oblastí, je veľmi variabilná pre prácu v pivnici. Chardonnay je tiež základom mnohých šumivých vín sveta, nielen v slávnej Champagne. K popularite Chardonnay prispieva aj relatívne „neutrálna“ univerzálna chuť týchto vín. Oproti Rizlingu rýnskemu sa napríklad výrazne hodí na zrenie v dubových sudoch. Chardonnay nemáva príliš vysokú kyselinu, finálnu podobu vína výrazne ovplyvňuje terroir aj prístup konkrétneho vinára.

V chuti hľadajte: širokú paletu tónov od kôstkového ovocia, citrusov až po tropické plody.

V rade vín sa môžu objaviť tóny vanilky po zrení v dubových sudoch.

Pinot Noir

Pinot Noir  je elegantná a jemná odroda, ktorá produkuje ľahšie a príjemne aromatické červené vína. Väčšinou sa dá identifikovať v poháriku podľa veľmi svetlej červenej farby. Má veľmi tenké šupky a vo vinici je s ňou práca náročná. Hodí sa najlepšie do chladnejších vinárskych oblastí, doma je v Burgundsku. V prípade tichých vín sa Pinot noir ich zriedka spája s ďalšími odrodami, je jednoducho príliš jemný a delikátny. V prípade šumivých vín tvorí v Champagne nerozlučnú trojicu s odrodami Chardonnay a Meunier. Z Burgundska sa Pinot noir rozšíril do chladnejších vinárskych oblastí na Novom Zélande, v Čile alebo v USA (Oregon).

V chuti hľadajte: čerešne, maliny, tóny ruže alebo fialky. Vína sú skôr ľahšie v chuti, s nižším alkoholom.

 Merlot

Merlot je ďalšia populárna odroda pre červené vína. V Bordeaux je oveľa rozšírenejší ako Cabernet Sauvignon. Merlot funguje ako prístupnejšia alternatíva ku Cabernetu Sauvignon. V chuti je guľatejší, telnatejší, ale bez výrazných kyselín alebo trieslovín, vína sú obľúbené pre ľahkú piteľnosť. Za najdokonalejšie sa považujú komplexné a elegantné Merloty z Pomerolu

V chuti hľadajte: Ponúka príjemné tóny čerešní, sliviek a čokolády. Merlot má obvykle vyšší alkohol.

Sauvignon Blanc

Máloktorá odroda je tak spoľahlivo identifikovateľná na prvé privoňanie k poháru, ako Sauvignon Blanc. Doma je táto odroda v údolí Loiry, predovšetkým potom v častiach Sancerre a Pouilly-Fumé. Sauvignon blanc je najlepšie piť ako mladý, vína ponúkajú širokú paletu tónov od zeleného korenia, čiernorybezľového listu, broskýň, tropického ovocia alebo bylín. Vína sú často ľahšie v tele, sú vybavené vyššou kyselinou. Prakticky celý vinársky sektor na Novom Zélande je postavený na odrode Sauvignon blanc. Populárna je ale napríklad aj v Chile. V Bordeaux sa Sauvignon blanc vo vínach kombinuje s odrodou Semillon.

V chuti hľadajte: kôstkové ovocie, zelené tóny, trávu, egreše. Vína majú nižší alkohol a vysokú kyselinu.

Syrah (Shiraz)

Dva názvy pre jednu odrodu. Francúzska odroda Syrah je v Austrálii známa ako Shiraz. V severnej časti údolia Rhony sa z tejto odrody robia dlhoveké vína elegantného a vyváženého charakteru, v Austrálii potom skôr plné a korenisté červené vína s tónmi čierneho korenia, sliviek alebo lesného ovocia. Oba štýly vín sú populárne medzi milovníkmi vín a dnes tak s odrodou experimentujú vinári po celom svete. V Českej republike nie je na rozdiel od Merlotu alebo Cabernetu Sauvignon Syrah zapísaný v Štátnej odrodovej knihe.

V chuti hľadajte: lesné ovocie, slivky, čierne korenie, tmavú čokoládu, veľmi často vyšší alkohol a tiež vysoký obsah trieslovín.

Riesling

Rizling rýnsky je pre biele vína tým, čím je Cabernet Sauvignon pre červené. Vie ponúknuť veľmi odlišné vína v závislosti na lokálnych podmienkach, typicky je ale vybavený veľmi vysokou kyselinou, ktorá nie každému sadne. Rovnako ako Cabernet Sauvignon, aj kvalitný Rizling rýnsky krásne zreje v pivnici. Ako jedna z mála bielych odrôd sa Riesling typicky fľaškuje s menším alebo vyšším zvyškovým cukrom, ktorý vyvažuje vysokú kyselinu. Najviac Rizlingu rýnskeho je vysadených v Nemecku, ale veľmi populárny je v Rakúsku, Českej republike alebo na Slovensku. V niektorých starších vínach odrody Riesling možno nájsť typický tón petroleja. Rizling rýnsky dávajú vinári veľmi zriedka zrieť do dubových sudov.

V chuti hľadajte: tóny bielych broskýň, limetky, medu, lipového kvetu a minerálnu slanosť. Vína majú typicky vysokú kyselinu.

Grenache (Garnacha)

Odroda, ktorá je rozšírená najmä v celom Stredomorí. Pochádza zo severného Španielska, kde sa tiež pestuje pod názvom Garnacha, nájdete ju ako Grenache v južnom Francúzsku a ako Cannonau na Sardínii. Odroda veľmi dobre znáša teplú, slnečnú a suchú klímu, takže sa stále viac rozširuje aj do ďalších vinárskych oblastí mimo Európy. V údolí Južnej Rhony sa často kombinuje s odrodami Syrah a Mourvedre. Grenache má svetlejšiu farbu v pohári a typicky vysoký alkohol.

V chuti hľadajte: kombinácia červeného a tmavého kôstkového ovocia, stredomorské byliny, korenitosť a vysoký alkohol.

Pinot Gris

Táto odroda bola dlho spájaná s francúzskym vinárskym regiónom Alsasko. Ostatne stále tu patrí s Rieslingom alebo odrodou Gewurztraminer k tým najrozšírenejším. Najväčšie výsadby sú ale aktuálne v Taliansku, kde sa ako veľmi ľahké a aromaticky neutrálne víno preslávila pod názvom Pinot Grigio. Aj v Českej republike patrí k veľmi obľúbeným odrodám ako Rulandské šedé. Odroda dáva vína príjemne ovocné, univerzálne, čo prispieva k vysokému dopytu. Väčšinou od týchto vín čakajte ľahšie biele víno so stredným či nižším alkoholom a kyselinou. Ideálne sú na vypitie ako mladé.

V chuti hľadajte: marhule, citrusové plody alebo žlté jablká.

Tempranillo

 Pokiaľ sa vydáte za vínom do Španielska alebo Portugalska, veľmi pravdepodobne narazíte na červené víno odrody Tempranillo. Je základom väčšiny červených vín v oblastiach ako Rioja, Ribera del Duero, Toro alebo Navarra. V Portugalsku je rozšírený jej lokálny názov Tinta Roriz. Tempranillo skvele znáša zrenie v barikových sudoch a veľmi často jeho vína prechádzajú zrením v dreve. Tempranillo v chuti kombinuje bohatú ovocnosť a tóny korenia. Niekedy tieto vína môžu pripomínať štýlom vína z Bordeaux, ale nemajú také vysoké kyseliny. Význam Tempranilla sa zvyšuje aj v rade mimoeurópskych vinárskych krajín. Kvalitné vína odrody Tempranillo môžu veľmi dobre zrieť v archíve.

V chuti hľadajte: slivky, černice, čierne ríbezle, exotické korenie, bylinky alebo čokoládu a kávu.

Súvisiace produkty