29. 5. 2025
Abruzzo je malebný región v strednom Taliansku, vklinený medzi pláže Jadranského mora a vrcholky Apeninského pohoria.
Hoci Abruzzo nepatrí medzi turisticky najvyhľadávanejšie regióny, v poslednej dobe získava stále viac pozornosti zo strany milovníkov talianskych vín. Komplexné červené vína, svieže suché biele vína alebo príjemne ovocné rosé, to všetko majú vo svojich pivniciach vinárstva z Abruzza. Poďme si tento podceňovaný vinársky región predstaviť.
Abruzzo je región kontrastov. Na jednej strane návštevníkom ponúka 130 kilometrov pláží, na strane druhej až 2900 metrov vysoké horské vrcholky. Pestrá krajina, národné parky a rezervácie, krásne historické mestečká a samozrejme aj kvalitné víno. To všetko je pozvánkou na cestu do tejto časti Talianska. Dve tretiny územia tvoria hory a na zvyšnej tretine, ktorá sa zvažuje kopcovito k moru, sa víno pestuje až do výšky 600 metrov nad morom. Hlavné mesto regiónu je L'Aquila, vzdialená zhruba hodinu a pol autom od Ríma.
Najvhodnejšie podmienky na pestovanie viniča sú severne od Pescary, v nižších polohách kopcov Teramo. Práve tu tiež nájdete jedinú DOCG apeláciu v Abruzze, zónu Colline Teramane DOCG, ktorá je venovaná červeným vínam odrody Montepulciano. Zorientovať sa v miestnych vínach nie je proti iným častiam Talianska také zložité, uvedenú DOCG zónu dopĺňa osem ďalších DOC vín. Najznámejšie sú DOC Montepulciano d´Abruzzo, Trebbiano d´Abruzzo a Cerasuolo d´Abruzzo.
Klíma v Abruzze kombinuje stredomorské vplyvy, v oblastiach blízko Jadranského mora, s typickou kontinentálnou klímou viac vo vnútrozemí. Vysoké horské vrcholky bránia región pred nadmernými zrážkami zo západu, chladné vánky od mora potom zmierňujú horúce podmienky počas letných mesiacov. Rovnako ako mikroklimatické zóny, sú veľmi rozmanité aj pôdne profily jednotlivých častí regiónu. V Abruzze je réva vysadená na 32 000 hektároch viníc, v rôznych zónach sa striedajú kamenisté pôdy s vápencovými, ílovými, piesočnatými a štrkovými pôdami. Iba 4 % viníc sú aktuálne vysadené v horských oblastiach nad 600 metrov nad morom, s ohľadom na dopady globálneho otepľovania však tieto zóny budú postupne získavať na význame.
Vína z pergol
Podľa archeologických nálezov sa pestovaniu viniča miestni obyvatelia venovali už v dobe 1000 rokov pred naším letopočtom. Grécky historik Polybius dokonca napísal, že vína z Abruzza pomohli úspešnému ťaženiu vojska Hannibala v južnom Taliansku. Najstaršia písomná zmienka o dnes najrozšírenejšej odrode Montepulciano d'Abruzzo pochádza z roku 1792. Táto profilová odroda pochádza pravdepodobne z údolia Valle Peligna v blízkosti mesta L'Aquila.
Bez odrody Montepulciano si možno vína z Abruzza len ťažko predstaviť. Aktuálne túto modrú odrodu, ktorá je niekedy prirovnávaná k odrode Merlot, nájdete na viac ako polovici viníc v Abruzze, a čo sa týka kvality, tvorí hneď 80 % tunajších DOC vín. Vzhľadom k popularite v niektorých ďalších regiónoch potom Montepulciano patrí medzi najpestovanejšie odrody celého Talianska.
Odroda Montepulciano môže v pohári reprezentovať širokú paletu štýlov vín. Od lacných, základných, vysoko piteľných „pizza vín“ jednoduchej štruktúry, cez sofistikované vína, zaujímavého charakteru, s tónmi červeného ovocia, byliniek, často školené v sudoch. Niektoré Montepulciana sú potom doslova zberateľské raritné kúsky, ako je napríklad Montepulciano d'Abruzzo kultového vinárstva Valentini. Zaujímavosťou je, že relatívne mnoho starších viníc na kopcovitých svahoch je stále vedených formou vysokého vedenia na pergolách.
Odroda Montepulciano sa používa aj na výrobu ružových vín, lokálne známych pod označením Cerasuolo d’Abruzzo. V rámci kategórie rosé sú tieto vína relatívne s vyššou kyselinou i trieslom, sú v chuti plnšie, niekedy s viditeľnou mineralitou.
Najčastejšie pestovanou bielou odrodou je odroda Trebbiano, konkrétne jej lokálna verzia známa pod názvom Trebbiano d'Abruzzo. Tá je z celej rodiny odrôd Trebbiano mnohými považovaná za najkvalitnejšiu. Ostatne niektoré biele vína od lokálnych vinárstiev majú zaujímavý archivačný potenciál. V malom množstve sa v Abruzze pestuje aj Trebbiano Toscano, ale najviac vyhľadávanou bielou odrodou je aktuálne Pecorino. Táto odroda, ktorú od úplného zmiznutia zachránil vinár Luigi Cataldi Madonna, sa stala medzinárodným hitom, ktorý nechýba na vínnych lístkoch mnohých reštaurácií a vínnych barov. Ďalšou bielou odrodou, o ktorej sa v Abruzze momentálne hovorí, je Passerina.
Relatívnou novinkou sú medzi vinárstvami z Abruzza šumivé vína. Tým sa miestni vinári venujú zhruba od 80. rokov minulého storočia, v poslednej dekáde však stále viac. Väčšinou ide o vína vyrobené v ľahkom ovocnom štýle, teda metódou Charmat. Na výrobu šumivých vín sa používajú miestne odrody Trebbiano d'Abruzzo, Pecorino, Passerina, Montonico alebo Montepulciano d'Abruzzo. Vína môžu byť biele alebo ružové a niekedy ich nájdete predávané pod spoločnou regionálnou značkou Trabocco.
Apelácia a vína z Abruzza
Autor: Mikuláš Duda DipWSET