Nero d’Avola, najznámejšie víno Sicílie

22. 3. 2023

Nero d’Avola, najznámejšie víno Sicílie

Sicília patrí s viac ako 100 tisíc hektármi viníc medzi najväčšie vinárske regióny v Taliansku a symbolom tunajších vín je predovšetkým jedna modrá odroda.


Ak máte radi chuťovo výraznejšie červené vína južanského charakteru, s ovocne korenistými tónmi a s vyšším alkoholom, tak je Nero d'Avola tou správnou voľbou. Počas posledných dvoch dekád sa Nero d'Avola stalo jedným z najobľúbenejších červených vín Talianska.

Priamo na Sicílii je odroda známa aj pod názvom Calabrese, pod ktorým je aj zapísaná v talianskom registri odrôd. Väčšina vinárstva dnes ale na etiketách svojich vín používa medzinárodne známy názov Nero d’Avola.

Odroda je dnes rozšírená prakticky naprieč celým ostrovom Sicílie a s plochou viníc 14 000 hektárov drží prvé miesto medzi modrými odrodami. Do tejto pozície sa Nero d’Avola a nedostalo náhodou, ale vďaka stratégii, ktorú miestni vinári prijali v 80. rokoch 20. storočia. Vtedy sicílske vína trpeli nízkou kvalitou a neboli na medzinárodných trhoch prakticky známe. Regionálny inštitút pre víno na čele s vinárom Diego Planetou a uznávaným talianskym enológom Giaccomom Tachisom však naordinovali miestnym vinárom postupný prechod od medzinárodných odrôd k tým lokálnym, a práve Nero d'Avola bolo identifikované ako kľúčová odroda budúcnosti. Od 90. rokov tak vinári s Nero d'Avola vo väčšej miere pracujú a napríklad len medzi rokmi 2000 a 2010 výsadby odrody na Sicílii vzrástli o tretinu.

Nero d’Avola je odroda, ktorá sa vie skvele adaptovať na klimatické podmienky Sicílie. S nadsadením možno povedať, že má rada horúco, respektíve vysoké teploty v letných mesiacoch a relatívne výrazný nedostatok zrážok jej nerobí príliš veľké problémy. Naopak je to veľmi plodná odroda a vinári, ktorí sa zameriavajú na kvalitu vín, musia vykonávať zelené práce vo vinici a redukovať výnosy. Všeobecne je Nero d'Avola relatívne ranou odrodou, ktorej hrozno dozrieva v prvej polovici septembra.

Pôvod má odroda pravdepodobne v juhovýchodnej časti ostrova, kde nájdete niektoré z najzaujímavejších vín. V minulosti Nero d'Avola často končilo vo fľašiach ako kupáž s ďalšími medzinárodnými odrodami Cabernet Sauvignon, Merlot alebo Syrah, v poslednej dekáde je ale najčastejšie jednoodrodovým vínom. Výnimkou je najprestížnejšia vínna apelácia na Sicíliu, víno Cerasuolo di Vittoria DOCG. Toto víno je vždy tvorené kombináciou odrôd Nero d'Avola a miestnej ľahšej červenej odrody Frappato. Ďalšou kombináciou, ktorú napríklad historicky praktikuje vinárstvo Tasca d'Almerita, je spojenie Nero d'Avola s odrodou Perricone.

Vysoká popularita odrody so sebou nesie nešvár v podobe nejednoznačnej kvality vín. Z Nero d'Avola sa na jednej strane robia niektoré z najzaujímavejších a najkomplexnejších červených vín južného Talianska, niektoré veľké vinárstva oproti tomu chrlia veľké objemy priemerných vín do supermarketovej distribúcie. V prípade odrody Nero d’Avola teda jednoznačne platí, že sa oplatí vyberať najmä podľa značky a renomé konkrétneho vinárstva.

Ako chutí dobré Nero d’Avola?

Vína Nero d'Avola majú typicky fialovú alebo rubínovú farbu, sú výraznejšie v aromatike, vo vôni a chuti pripomínajú černice, slivky, tmavé čerešne, jahody, čierne korenie, sladké drievko alebo stredomorské byliny. Vína majú stredný alebo vyšší alkohol a napriek veľmi teplému podnebiu Sicílie im nechýba ani svieža kyselina. Typickými tónmi, ktoré pripomínajú korenie, môže Nero d'Avola niekedy pripomínať vína odrody Syrah (Shiraz). Nero d'Avola sa hodí na zrenie v dubových sudoch. Trendom poslednej dekády je určite posun vo vinifikácii a menej výrazný odtlačok dubových sudov vo výsledných vínach. Tie najlepšie vína tejto odrody môžu mať potenciál archivácie aj 10 až 15 rokov.

Ako párovať Nero d’Avola?

Nero d'Avola je červené víno, ktoré v pohári naozaj len tak neprehliadnete a hodí sa najmä k tučnejším výraznejším pokrmom. Skvele odprevadí hovädzie mäso, či už v podobe steakov alebo hamburgerov. Fungovať bude aj v sprievode bravčovej kotlety, teľacieho mäsa alebo sekanej. Nero d'Avola si dajte pokojne s pizzou, ale aj s niektorými omáčkami s mäsom a cestovinami. Vyskúšať môžete Nero d'Avola aj v kombinácii s výraznejšími a vyzretejšími kravskými syrmi alebo s akýmkoľvek syrom z ovčieho mlieka.

Súvisiace produkty