5 menej známych vinných oblastí v Taliansku, ktoré stoja za preskúmanie

18. 1. 2024

5 menej známych vinných oblastí v Taliansku, ktoré stoja za preskúmanie

Taliansko patrí so svojimi 20 vinárskymi regiónmi a viac ako 700 tisíc hektármi viníc medzi najväčšie vinárske krajiny sveta. Niektoré zaujímavé oblasti a apelácie však nedostávajú rovnakú pozornosť ako slávne vína z Toskánska alebo Piemontu.


V Taliansku existuje stovky menších vinárskych oblastí, kde nájdete skvelé vína, zaujímavé chute a vysokú kvalitu, ale ich potenciál ostáva väčšine milovníkov vína skrytý.

Poznajte s nami päť skrytých vinných pokladov Talianska. Vo všetkých z nich nájdete veľmi autentické vína, ktoré vás prekvapia svojím charakterom a tiež zaujímavou cenou.

5 menej známych vinárskych oblastí, ktoré stoja za to objaviť:


Colli di Luni DOC

Máte radi aromatickejšie biele vína, napríklad také, ktoré vonia po broskyniach, ako je Sauvignon blanc? Ochutnajte talianske Vermentino. Táto odroda je síce najviac spojená s talianskym ostrovom Sardínia, ale pestuje sa tiež na pobreží Ligúrie.

Aplikácia Colli di Luni DOC vznikla v roku 1989 a nachádza sa na východnom okraji Ligúrie, blízko mesta La Spezia. Celá oblasť má len niekoľko desiatok hektárov viníc, ale miestne biele vína z odrody Vermentino (alebo Albarola) a červené vína z odrody Sangiovese získali renomé nielen v Taliansku.

Vermentino z Colli di Luni je iné ako to zo Sardínie. Ak teda hľadáte zaujímavú alternatívu, ste na správnej adrese. Miestne vína sú typicky ovocnejšie a minerálnejšie, s menej bylinnými tónmi. Vína sú stredne plné, s príjemnou sviežosťou a alkoholom okolo 12,5 %. V našej ponuke apeláciu Colli di Luni DOC reprezentuje víno Vermentino "Etichetta Nera" Colli di Luni DOC od víno Cantine Lunae, ktoré sa každý rok radí medzi najlepšie hodnotené biele vína v Taliansku.

Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC

Jedna z najzaujímavejších odrôd stredného Talianska a konkrétne regiónu Marche je Verdicchio z apelácie Castelli di Jesi DOC. Celkovo 1800 hektárov viníc venovaných neuveriteľne zaujímavej a špecifické miestnej odrode.

Verdicchio je súčasťou histórie tejto časti Talianska. Legenda hovorí, že keď sa vojská kráľa Vizigótov Alaricha (370-410) presúvali na Rím, pili sud Verdicchia, aby si udržali silu.

Ak hľadáte bielu odrodu, ktorá chutí inak než čokoľvek iné, Verdicchio je správna voľba. Vo vôni a chuti nájdete zmes kôstkového a citrusového ovocia, ale aj typicky "zelený" aromatický profil, ktorý pripomína tóny lúčnych bylín alebo zelených jabĺk. Verdicchio je navyše vybavené výraznejšou sviežosťou a niekedy aj zreteľným náznakom tanínov. Verdicchio má preto povesť bieleho vína so štruktúrou červeného. Najlepšie Verdicchio má potenciál zrieť aj okolo 10 rokov. Odporúčame ochutnať vína od víno Umani Ronchi, napríklad ich Verdicchio dei Castelli di Jesi "Casal di Serra" DOC.

Chianti Rufina DOCG

Na chvíľu zabudnite na Chianti Classico a doprajte si vína zo susednej, rovnako zaujímavej oblasti Chianti Rufina. Táto oblasť je klasickým príkladom malej apelácie s veľmi vysokým štandardom kvality vína. Najlepšie Chianti Rufina v pohári sa vyrovnajú slávnejšiemu Chianti Classico a stoja polovicu ceny.

Najmenšia zo siedmich zón Chianti leží severovýchodne od Florencie, vzdialená asi hodinu autom. Výrazne kopcovitá krajina s ostrovčekmi viníc je domovom niekoľkých veľmi zaujímavých vinárstiev. Chianti Rufina prispieva k celkovému objemu vína Chianti len asi 3 %. V celom regióne je momentálne len 750 hektárov viníc, ale v budúcich rokoch by sa plocha mala zvýšiť na hladkých 1000 hektárov.

Chianti Rufina je najsevernejšou vinárskou hranicou Toskánska. Štýl vín Chianti Rufina sa líši od slávnejšieho Chianti Classico, vďaka odlišnému podnebiu. To má väčší vplyv než profil pôdy. Všeobecne je tu chladnejšie a hrozno rastie až do 500 metrov nad morom. Sangiovese v Chianti Rufina sa môže dozrievať aj o týždeň neskôr než v Chianti Classico. Vína Chianti Rufina sú vybavené vyššou sviežosťou, niekedy pôsobia ostrejšie a ovocne jemnejším prejavom. Majú skvelý potenciál na párovanie s mastnými jedlami aj na uloženie do pivnice. Cena a kvalita vína tu patrí k najlepším v celom Toskánsku. Skvelým reprezentantom oblasti je rodinné vinárstvo Frascole.

Valtellina DOC a Valtellina Superiore DOCG

Odroda Chiavennasca možno pre väčšinu z vás bude neznámou, ale keď poviem Nebbiolo, niektorým sa možno rozšíria zreničky. Valtellina je názov malej doliny na severe Lombardie, kde vznikajú zaujímavé červené vína z typickej piemontskej odrody Nebbiolo (miestne označovanej ako Chiavennasca). Áno, práve z Nebbiola vznikajú dlhoveké a komplexné vína Barolo a Barbaresco DOCG.

Vo Valtelline rastie Nebbiolo na strmých a neprístupných vinohradoch v úzkej doline, takže hrozná si tu užívajú dostatok slnka na dozrievanie. Červené Valtellina je štýlom veľmi podobné  piemontskému Nebbiolu, vína majú charakter červeného kôstkového ovocia, kvetín a aj výraznejších tanínov a kyseliny.

Najzaujímavejšie vína pochádzajú z niektorých tunajších Cru, ako sú Grumello, Inferno alebo Sassella. Špecialitou sú vína Sforzato, ktoré sa vyrábajú podobne ako slávne Amarone della Valpolicella, teda lisovaním vysušených hrozien odrody Nebbiolo. Hviezdou apelácie Valtellina je vinárstvo Nino Negri.

Montefalco Sagrantino DOCG

Hovorí sa, že Umbria je rovnako krásna ako Toskánsko a je škoda, že väčšina turistov si pri svojich cestách po Taliansku vystačí so slávnejším z dvoch susediacich regiónov. Umbria je výrazne menším vinárskym regiónom s približne 13 000 hektármi viníc, rovnomerne rozdelenými medzi biele a modré odrody.

Vínnym klenotom Umbrie je nepochybne komplexné červené víno Montefalco Sagrantino DOCG. Odroda Sagrantino pred pár desiatkami rokov prakticky zmizla z viníc, ale vďaka výraznej práci niektorých producentov a opätovnej výsadbe má apelácia dnes 400 hektárov viníc.

Odroda Sagrantino je z celosvetového pohľadu jedinečná. V týchto vínach nájdete typicky veľmi vysoké taníny, ktorých intenzita tromfne vína odrody ako Tannat, Cabernet sauvignon alebo Nebbiolo. Vína kombinujú tóny tmavého kôstkového ovocia, jemnej korenitosti a zemitého charakteru. Sú komplexné a plné, s vyšším obsahom alkoholu. Montefalco Sagrantino je víno, ktoré sa hodí do archívu a 10 rokov zrenia mu nemá robiť problém. Je to zaujímavá alternatíva ku komplexným červeným vínam z Toskánska a to aj za relatívne dostupnú cenu.

 

Autor: Mikuláš Duda DipWSET