19. 5. 2023
Červené vína Barolo patria k tomu najvyhľadávanejšiemu z Talianska. Slávne vína zo severotalianskeho Piemontu sa slávou rovnajú veľkým vínam z Toskánska. Milovníci vín na Barole oceňujú jeho nezameniteľný charakter aj veľký archivačný potenciál.
Či už patríte medzi fanúšikov týchto vín, alebo chcete s Barolom ešte len začať, prinášame vám zoznam desiatich vecí, ktoré by ste o vínach Barolo mali poznať.
Vína Barolo pochádza z oblasti, ktorej sa hovorí Langhe. Nájdete ju v severozápadnom Taliansku, južne od Turína. Langhe je súčasťou veľkého a rešpektovaného vinárskeho regiónu Piemont. Do Langhe sa celkom pohodlne dostanete asi za dve hodiny autom z Milána.
Vína Barolo nesú apelačné označenie DOCG. Ich pôvod je tak chránený a vína musia pochádzať z hrozna vysadeného v rámci viníc jednej z 11 dedín. Sú nimi Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d´Alba, Cherasco, Diano d´Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d´Alba, Novello, Roddi a Verduno. V týchto obciach je zákonom vymedzených 170 viníc registrovaných ako MGA (menzioni geografiche aggiuntive). Ich názvy sa potom často objavujú na etiketách vín Barolo.
Okrem už spomínaného pôvodu hrozna z jasne vymedzenej oblasti, platia pre vína Barolo niektoré ďalšie pravidlá. V prvom rade je to podmienka, že víno musí byť 100% z odrody Nebbiolo. V prípade vín Barolo je teda striktne zakázaná prímes ďalších odrôd. Vína Barolo musí mať tiež minimálne 13 % alkoholu a pred uvedením do predaja musí zrieť vo vinárstve minimálne 38 mesiacov (z čoho minimálne 18 mesiacov v drevených sudoch). Vína s označením Riserva potom zrejú minimálne 60 mesiacov.
Druhým slávnym vínom oblasti Piemont je víno Barbaresco. To je rovnako ako Barolo tiež 100% Nebbiolo, ale tieto vína majú vlastnú vymedzenú oblasť pôvodu s mierne odlišnou klímou. Pre vína Barbaresco platia aj iné pravidlá pre minimálne zrenie. Vína Barolo a Barbaresco sú vďaka rovnakej odrode podobné vo svojom charaktere, ale každé z nich pochádza z inej časti Langhe.
Víno Barolo má v pohári vždy svetlejšiu granátovú farbu so svetločerveným odtieňom a oranžovými odleskami. V tomto ohľade pripomína napríklad vína odrody Pinot noir. Pre odrodu Nebbiolo a teda aj vína Barolo platí, že sú typicky vybavené výraznými tanínmi a tiež vysokou kyselinou. V mladej podobe tak vína niekedy pôsobia neprístupne až drsne.
Vo vôni a chuti majú vína Barolo širokú paletu tónov ktoré pripomínajú kvety, ako sú okvetné lístky ruží alebo fialka, až po tóny červeného kôstkového ovocia, tabaku, kávy alebo zemitosť a kožu. Arómy sa vo víne vyvíjajú s vekom vína. V mladých vínach dominujú ovocné tóny, u staršieho Barola potom terciálne tóny, ako sú tóny podrastu a húb, tóny kávy alebo animalita.
Podľa prístupu a zvoleného typu sudov, pre dozrievanie vín, sa rozlišujú dva hlavné štýly vín.
Vzhľadom k výrazným trieslovinám a kyseline majú vína Barolo veľmi dobrý potenciál na zrenie. Pre kvalitné Barolo platí, že víno sa dostáva na vrchol zhruba po 10 rokoch od ročníka uvedeného na etikete. Na vrchole sa potom víno môže držať aj ďalších desať rokov. Tie najlepšie vína Barolo v skvelom ročníku majú potenciál archivácie desiatky rokov, môžu vydržať aj polstoročie.
Cena dobrého Barola sa pohybuje väčšinou okolo 1000 Kč za fľašu, u niektorých vín je to aj oveľa viac. Cenová hladina súvisí s niekoľkými faktormi. V prvom rade je to dlhá doba, kedy vína musia ležať v pivnici vinárstva a zrieť. Vinári pre vína musia alokovať kapacitu v pivnici aj v sudoch a po celý čas si vína užívajú starostlivosť vinára. Produkcia vín Barolo je tiež limitovaná na zhruba 12 miliónov fliaš ročne, čo v kombinácii s veľkým dopytom robí z vín tých najlepších výrobcov veľmi žiadaný tovar. Do ceny sa tak okrem nákladov premieta aj cenová politika jednotlivých vinárov. Vzhľadom na dlhovekosť vín Barolo však väčšinou nejde o premrštené čiastky.
Všeobecne možno povedať, že s ohľadom na znalosti a skúsenosti vinárov a globálne otepľovanie, dosahuje kvalita vín Barolo vysokej kvality naprieč ročníkmi. Posledným výraznejšie komplikovaným ročníkom bol 2014, inak zvládajú vinári úrody bez väčších komplikácií. Za všeobecne mimoriadne ročníky sú považované z posledných rokov 2006, 2008, 2010, 2015 alebo 2016. V superlatívoch vinári v Barole hovoria aj o aktuálnom ročníku 2019.
Barolo je víno s výraznými trieslovinami a kyselinami a dobre sa k nemu hodia výraznejšie tučnejšie jedlá. Môžete ho vyskúšať so zverinou, pečenou husou, hovädzím mäsom alebo steakmi. V Piemonte sa klasicky páruje aj s pokrmami s hľuzovkami. Chybu určite neurobíte ani so stredne vyzretými syrmi.