Toskánsky klenot Vino Nobile di Montepulciano

25. 10. 2023

Toskánsky klenot Vino Nobile di Montepulciano

V posledných rokoch sa v súvislosti s toskánskymi vínami hovorí predovšetkým o Chianti Classico, supertoskánskych vínach z Bolgheri a vínach Brunello di Montalcino. Tradičné vína Vino Nobile di Montepulciano DOCG sa však stále intenzívne hlásia o slovo. _


Príklon k ekologickému poľnohospodárstvu, vyššia kvalita miestnych vín a nový systém značenia najprestížnejších polôh vracia týmto vínam zaslúženú pozornosť. Vino Nobile di Montepulciano podľa všetkého opäť mieri medzi toskánsku smotánku.

Ročná produkcia vín Vino Nobile di Montepulciano sa aktuálne pohybuje okolo šiestich až siedmich miliónov fliaš, čo je polovica produkcie vín Briunello di Montalcino a niekoľkonásobne menej, než v prípade Chianti Classico. Pestovanie vínnej révy má ale okolo mestečka Montepulciano veľmi dlhú tradíciu, ktorá siaha do 8. storočia. V 14. a 15. storočí začali tunajšie vína získavať povesť medzi šľachtou a aristokraciou. Ako názov napovedá, toto víno bolo obľúbeným nápojom kráľov, pápežov a prezidentov, po dlhé stáročia. Symbolom toskánskej ušľachtilosti.

Ešte v 18. storočí bolo nadšene nazývané „Kráľom všetkých vín“, avšak v tom dvadsiatom išla kvalita tunajších vín rapídne dole. Nič na tom nezmenil fakt, že Vino Nobile di Montepulciano patrilo medzi prvé talianske vína s označením DOC (1966) a následne aj prestížnym DOCG v roku 1980 (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Teda najvyšším talianskym označením pre vína s chráneným pôvodom.

Podobný osud napokon v Taliansku stretol veľkú časť prestížnych vinárskych regiónov a v 60. alebo 70. rokoch to bolo oveľa viac o kvantite produkcie ako kvalitatívnych parametroch. Vinárom okolo mestečka Montepulciano však trvalo trochu dlhšie, než naskočili na nové trendy vo vinohradníctve a výrobe vín. Dnes udávajú smer regiónu vinárstvo ako Poliziano, Boscarelli, Avignonesi, Salcheto, Bindella alebo Tenuta Valdipiatta. Celkom je tunajších 800 hektárov viníc rozdelených medzi 170 výrobcov.

Nielen Sangiovese

Podobne ako ďalšie veľké toskánske vína, je aj Vino Nobile di Montepulciano založené na odrode Sangiovese, respektíve miestnom klone, ktorému sa hovorí Prugnolo Gentile. Názov odkazuje na typické tóny sliviek, ktoré sa v tunajších vínach objavujú. Každé Vino Nobile di Montepulciano musí byť tvorené odrodou Prugnolo Gentile zo 70 - 100%, menší podiel potom môžu tvoriť typicky lokálne odrody ako Canaiolo, Mammolo, alebo francúzske odrody ako Merlot a Cabernet Sauvignon. Trendom je určite väčšia miera zapojenia lokálnych talianskych odrôd pred tými medzinárodnými. Ďalšie pravidlá apelácie potom určujú to, ako sa vinári môžu starať o vinice a vinič. Hrozno na výrobu vín Vino Nobile di Montepulciano musí byť zberané ručne a vinári nesmú vo vinici používať závlahu.

Vína Vino Nobile di Montepulciano sú samozrejme vždy suché, musia mať minimálne 12,5 % alkoholu a pred uvedením do predaja je pre nich povinné zrenie vo vinárstve po dobu aspoň dvoch rokov. Minimálne jeden rok pritom víno má stráviť v dreve. Väčšinou nie sú vína Vino Nobile di Montepulciano tak robustné ako Brunello di Montalcino, nemajú také výrazné triesloviny a oproti severne položenému Chianti Classico sú zase typicky vybavené o niečo nižšou kyselinou.

Ako mladé víno je Vino Nobile o niečo prístupnejšie ako vína slávnejších toskánskych apelácií. Na druhej strane tie najlepšie vína nechýbajú elegancii a štruktúre ušľachtilej odrody Sangiovesa. Čakajte tóny zrelého kôstkového ovocia, sliviek, malín, príjemnú zemitosť. Chuť býva podporená rafinovaným trieslom a príjemnou kyslosťou. Pomer ceny a kvality môže byť u vín Vino Nobile di Montepulciano mimoriadny. Na svoj vrchol sa Vino Nobile di Montepulciano môže dostať okolo siedmeho roku od zberu, Riservy a ďalšie prestížne vína potom môžu zrieť aj výrazne dlhšie.

Okrem investícií do vybavenia pivníc a intenzívneho prechodu na ekologické poľnohospodárstvo, aktuálne vznikol aj nový systém značenia tých najlepších vín z najlepších Cru. Vína ponesú označenie Pieve a na etiketách budú uvádzať názov niektorej z 12 tunajších zón. Väčšinou pôjde o vlajkové lodi vinárstva, vína, ktoré budú zrieť minimálne 36 mesiacov vo vinárstve, než pôjdu na trh. Pravidlá pre výrobu týchto vín budú prísnejšie aj odrodovo a budú vyžadovať okrem iného minimálne 90% podiel odrody Sangiovese.

Tenuta Valdipiatta

Jedným z ambicióznych vinárstiev je aj vinárstvo Tenuta Valdipiatta, ležiace severovýchodne od mestečka Montepulciano. Giulio Caporali, zakladateľ vinárstva Valdipiatta, kúpil panstvo na konci 80. rokov, s cieľom splniť si svoj sen a vytvoriť skvelé víno. Postupne sa mu podarilo vytvoriť jedno z najrešpektovanejších vinárstiev v rámci apelácie Vino Nobile di Montepulciano.

V roku 2002 prevzala vedenie vinárstva jeho dcéra Miriam. Všetky vína Tenuta Valdipiatta pochádzajú z hrozna viniča vysadeného na 30 hektároch viníc v majetku vinárstva. Hneď 80% viníc je venovaných odrode Sangiovese, ďalšími pestovanými odrodami sú Canaiolo Nero, Mammolo alebo Cabernet Sauvignon a Merlot. Dve najdôležitejšie Cru vinárstva nesú názov Sanguineto a Vigna d'Alfiero. Od roku 2018 sú všetky vinice Tenuta Valdipiatta certifikované ako BIO. Na začiatku 90. rokov vinárstvo zahájilo spoluprácu s profesorom Yvesom Gloriesom, ktorý bol v tom čase vedúcim enologickej fakulty v Bordeaux. Na túto neoceniteľnú skúsenosť nadviazala v roku 2010 spolupráca s enológom Ericom Boissenotom, ktorý poskytuje svoje služby aj prestížnym vinárstvom z Médocu, ako sú Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild a Palmer.

Jako si správne vychutnať vína Vino Nobile di Montepulciano?

  1. Správna teplota: Víno Vino Nobile di Montepulciano by sa malo servírovať pri optimálnej teplote, ktorá sa pohybuje okolo 16-18 °C.
  2. Poháre: Použite vhodné poháre na červené vína typu Bordeaux. Vyššie a dostatočne veľké, so širším okrajom.
  3. Otvorenie vopred: Pokiaľ je to možné, dajte vínu Vino Nobile di Montepulciano možnosť sa pred podávaním trochu „nadýchnuť“. Otvorte fľašu a nechajte víno stáť aspoň 30 minút až hodinu, aby sa plne prejavili jeho charakteristické vlastnosti.
  4. Dekantácia: Pre niektoré staršie ročníky vín Vino Nobile di Montepulciano sa odporúča dekantovanie, čo znamená preliatie vína do dekantera alebo karafy.
  5. Vhodné párovanie s jedlom: Vino Nobile di Montepulciano je skvelým spoločníkom pre mnoho pokrmov. Vyskúšajte ho s výraznými syrmi, v kombinácii s hovädzím alebo bravčovým mäsom, divinou, grilovanými pokrmami alebo s talianskou kuchyňou, ako sú cestoviny s paradajkovou omáčkou alebo výraznými mäsovými ragú.