Stále populárnejšia odroda Primitivo

5. 1. 2023

Stále populárnejšia odroda Primitivo

Primitivo, to je taký „hollywoodsky blockbuster“ vo svete vína. Veľa ľudí ním opovrhuje, ako niečím nedostatočne sofistikovaným, ale nakoniec naňho stoja fronty s popcornom v ruke.


A to zďaleka nielen v jeho domovskej Apúlii, kde v poslednom čase rastú výsadby Primitiva na úkor ďalších miestnych odrôd. Po vypití fľaše sa potom väčšinou konzumenti vydávajú domov s úsmevom na perách a dojmom, že „toto malo všetko“. Primitivo sa v uplynulej dekáde prepracovalo medzi najobľúbenejšie odrody južného Talianska.

Na úvod je potrebné rozkľúčovať pôvod názvu tejto odrody. Prečo sa jej hovorí práve Primitivo? Ide o veľmi ranú odrodu, je vo všetkých ohľadoch jednoducho napred, kvitne, zafarbuje hrozno i ​​dozrieva veľmi skoro. Úroda Primitiva prebieha od polovice augusta najneskôr do polovice septembra. Názov odrody je odvodený od latinského „primativus“ alebo talianskeho „primaticcio“, v oboch prípadoch znamenajúce „skoro dozrievajúce“. V rámci celého Talianska je Primitivo jednou z najskôr zberaných odrôd.

Kde sa vzalo Primitivo?

Historickým strediskom pestovania odrody Primitivo je v Apúlii mestečko Gioia del Colle. Práve tu na konci 18. storočia vysadil don Francesco Filippo Indellicati prvú vinicu venovanú iba Primitívu a odtiaľ sa následne začala odroda šíriť naprieč regiónom. Dnes má v Gioia del Colle odroda Primitivo aj Francesco svoj vlastný pomník.

Čo sa týka pôvodu odrody Primitivo, tak ten bol dlho obostretý tajomstvom, ako je to u mnohých iných odrôd. Až v roku 1967 urobil profesor Austin Davis z kalifornskej univerzity UC Davis objav a potvrdil, že Primitivo je geneticky totožné s odrodou Zinfandel. A v roku 2001 sa potom definitívne prišlo na to, že obe odrody majú pôvod na Balkáne, konkrétne v odrode Crljenak Kaštelanski, ktorá bola v Chorvátsku známa už v 15. storočí

Primitivo patrí k odrodám, ktoré síce konzumenti milujú, zato vinári často trpia pri jeho pestovaní. Primitivo je známe svojou náročnosťou vo vinici, rozhodne nepatrí medzi odolné odrody. Trpia na sucho, jarné mrazíky alebo plesňové ochorenia. Hrozno Primitiva typicky akumuluje veľa cukrov a tiež farbív v šupkách. Vďaka tomu Primitivo v minulosti slúžilo ako „koncentrátor“ niektorých menej výrazných červených vín zo severu Talianska, prípadne aj z Francúzska. Pokiaľ vinár v chladnejšej oblasti chcel nafľaškovať plné koncentrované víno, pridal do finálnej zmesi práve Primitivo. To už sa dnes aj s ohľadom na popularitu Primitiva ako čisto odrodového vína prakticky nedeje.

More Primitíva

Až do 90. rokov sa Primitivo používalo prakticky len do kupáží s inými odrodami. S novými znalosťami o pestovaní a postupoch počas vinifikácie sa však začalo presadzovať ako čisto odrodové víno. Za posledných desať rokov sa výsadba Primitíva v Apúlii zvýšila o slušných 40 % a dnes dosahuje viac ako 11 000 hektárov viníc. Najlepšia Primitíva sa dnes fľašujú blízko Bari – v zóne Gioia del Colle a južnejšie v okolí mestečka Manduria.

Podmienky v Gioia del Colle sú odlišné od tých v Mandurii a výsledné vína preto nemajú identický charakter. Vinice v Gioia del Colle bývajú vysadené na miernych svahoch v nadmorskej výške 250 až 500 metrov nad morom, na rozdiel od nižšie položených rovinatých viníc v Mandurii. Gioia del Colle tiež disponuje nižšími priemernými teplotami, väčším rozdielom v teplotách cez deň a v noci a skôr vápenatými pôdami než červeným ílom (typickým pre vinice v Mandurii). Vo výsledku teda Primitivo Gioia del Colle nebýva tak prezreté, je jemnejšie a elegantnejšie, s koncentrovanými aromatickými látkami a o niečo vyššou kyselinou.

Naopak typickým spoločným prvkom pre všetky Primitíva je vyšší alkohol, ktorý nezriedka môže dosahovať úroveň 14 – 16 %. Vína sú bohato ovocné, vo vôni aj chuti ponúkajú tóny tmavého kôstkového ovocia a tiež tóny sladkého korenia. Zatiaľ čo alkohol je u Primitiva typicky vysoký, tak úroveň kyselín vo víne maximálne stredne vysoká, alebo skôr nižšia. Vína tiež nemajú výraznejšie triesloviny a skrátka veľmi dobre sa pijú.

3 dôvody, prečo je Primitivo tak obľúbené

Intenzívna ovocná chuť

Víno z hrozna odrody Primitivo sa vyznačuje veľmi výrazným a intenzívnym ovocným prejavom. Vo vôni aj chuti dominujú tóny džemu, čučoriedok, malín, čerešní, ale aj čierneho korenia alebo sladkého drievka. Vína Primitivo majú plné telo, dochuť je korenistá s nádychom tabaku a sladkosti.

Veľa muziky za málo peňazí

Primitivo je skvelá voľba pre tých, ktorí hľadajú plnšie a robustné červené víno za rozumnú cenu. Drvivá väčšina vín Primitivo spadá do nižšej alebo strednej cenovej kategórie, v cenovom rozmedzí 200 až 300 Kč možno nájsť rad typických vín tejto odrody. Naopak drahšia Primitiva často neponúka výrazne zaujímavejší chuťový zážitok.

Grilovací hit

Vína odrody Primitivo vhodne doplnia korenené mäso a širokú paletu jedál z grilu. Ich výrazný chuťový prejav ide dohromady s hovädzím steakom, kotletami, bravčovou krkovicou, ale aj s tučnými syrmi z kravského mlieka. Víno bude fungovať aj v kombinácii s vyprážanou alebo grilovanou zeleninou. Primitivo je jednoducho párty víno, ideálne červené na stretnutie s priateľmi či známymi. Je to červený univerzál, ktorým urobíte radosť, pokiaľ si nie ste istí vinnými preferenciami ostatných hostí.

Súvisiace produkty