Nie je Prosecco ako Prosecco

4. 1. 2024

Nie je Prosecco ako Prosecco

Šumivé víno Prosecco si väčšina ľudí spája s jednoduchým a nekomplikovaným šumivým vínom zo supermarketu. Kategória šumivých vín Prosecco je ale zaujímavejšia, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať.


Vedľa základných vín Prosecco DOC totiž stoja zaujímavejšie kategórie ako je ružové Prosecco, nefiltrované Prosecco fľašované ako Sui Lieviti a predovšetkým dve najprestížnejšie apelácie Asolo DOCG a Conegliano Vladobbiadene Superiore DOCG.

V roku 2021 celková produkcia šumivých vín Prosecco dosiahla 627 miliónov fliaš, čo je dvojnásobné číslo, oproti slávnemu regiónu Champagne. Podľa všetkého to navyše vyzerá, že dopyt po Proseccu ešte nedosiahol svoj vrchol a aj naďalej bude produkcia regiónu rásť. Väčšina predaných vín patrí do základnej kategórie Prosecco DOC, ktorá ponúka vysokú piteľnosť a príjemný svieži charakter s typickými tónmi kôstkového ovocia. Tú najzaujímavejšiu z vín Prosecco však často nájdete v niektorej z nasledujúcich kategórií.

Na ružovej vlne - Prosecco DOC Rosé

Nová kategória vín Prosecco, ktorú môžu výrobcovia do svojho portfólia zaradiť až od roku 2020. O popularite ružových šumivých vín svedčí fakt, že v roku 2021 vinári na trh umiestnili hneď 71,5 milióna fliaš ružového Prosecca. Pravidlá pre výrobu týchto vín sú o niečo prísnejšie, než je to v prípade klasického vína Prosecco DOC, čo sa týka odrôd, vinári musia použiť okrem odrody Glera aj Pinot noir, pričom druhá menovaná odroda sa na víne podieľa z 10-15 %. Víno musí byť vyrobené typickou metódou Martinotti/Charmat a musí podstúpiť sekundárnu fermentáciu v nerezovom tanku po dobu minimálne 60 dní.

Montelvini Prosecco

Tradícia v podobe  Prosecco Sui Lieviti DOCG

Nefiltrované, nečírené, absolútne suché. Sui lieviti je tradičná metóda na výrobu Prosecca. Ide o typ Prosecca, ktorého druhotné kvasenie prebieha vo fľaši a víno následne zostáva v dlhom kontakte s kvasinkami. Ešte nedávno boli tieto vína označované ako Col fondo Prosecco, ale vzhľadom na niektoré spory týkajúce sa ochrannej známky, sa konzorcium výrobcov rozhodlo začať používať označenie Sui Lieviti DOCG (v preklade s kalmi). Ak máte radi francúzsky pét-nat, určite by ste mali skúsiť aj Prosecco Sui Lieviti DOCG. Tieto vína nesmú byť fľašované ako jemne perlivé Frizzante, ale ako klasické Spumante s minimálnym tlakom 3 bary vo fľaši.

Asolo Prosecco DOCG

Na západ od rieky Piave sa nachádza neveľká oblasť Asolo Prosecco DOCG. Ide naozaj o pomyselnú kvapku v mori Prosecca, pretože tunajší vinári majú k dispozícii len zhruba 2000 hektárov viníc a ročne vyrobia okolo 20 miliónov fliaš šumivého vína. Počas dlhej histórie vyrábalo mnoho miestnych rodín víno len pre vlastnú potrebu alebo hrozno predávalo väčším spoločnostiam. Tunajší terroir je však mimoriadny a potom, čo získalo Asolo status DOCG, vznikli veľmi úspešné vinárstva orientujúce sa na export. Aj po rokoch si oblasť Asolo uchováva špecifický charakter, pre ktorý sú typické skôr stredne veľké alebo menšie rodinné vinárstva.

Montelvini Prosecco

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Asi najznámejšia a najvyhľadávanejšia kategória vín Prosecco je medzi milovníkmi vín Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Vinárska oblasť s 8700 hektármi viníc leží medzi mestečkami Valdobbiadene a Conegliano. Práve tu sa formovala história vín Prosecco, napokon vo Valdobbiadene sídli jedna z najstarších enologických škôl v Taliansku. Špecifikom miestnej oblasti sú malé vinice vysadené často na veľmi strmých svahoch, ktoré vylučujú inú ako manuálnu prácu. Pôdu tvorí unikátna zmes tvorená ílovitým vápencom, žlto-modrým slieňom a pieskovcom. Práve tu perfektne dozrievajú hrozno odrody Glera a vína označované niekedy skrátene ako Valdobbiadene Superiore DOCG typicky vykazujú komplexnejšiu a zložitejšiu chuť.

Col vetoraz Prosecco

Pod označením Rive sú fľašované vína z tých najlepších viníc Conegliano Valgobbiadene. V preklade Rive znamená „strmé svahy“. V roku 2009 ich bolo identifikovaných 43 a dokopy tvorí 353 hektárov vínnej révy, teda len akési 4% rozlohy. Najväčšou raritou sú potom vína Superiore di Cartizze DOCG. Tá pochádza z prestížnej 107 hektárov veľkej vinice, kde sú tie najlepšie podmienky na zrenie hrozna. Vín Superiore di Cartizze DOCG sa ročne nafľaškuje len niečo málo cez 1,4 milióna fliaš a v rámci vín Prosecco tak patrí väčšinou k tým najdrahším. Nie je preto náhodou, že hektár vinice v rámci vinice Cartizze stojí okolo 1,5 milióna euro a v tomto ohľade násobne prevyšuje iné prestížne vinárske polohy v Taliansku.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Súvisiace produkty