Moscato d'Asti DOCG: piemontská sladká bodka

12. 6. 2025

Moscato d'Asti DOCG: piemontská sladká bodka

S ohľadom na všeobecnú popularitu suchých vín je tradičné jemne perlivé dezertné víno Moscato d'Asti trochu bokom pozornosti zo strany milovníkov vín.


S ohľadom na vyšší zvyškový cukor a nízky alkohol neprávom podlieha predsudkom, že je to víno vhodné len pre tých, ktorí sa vo víne príliš nevyznajú a nemajú s ním skúsenosti. Opak je pravdou, v Piemonte, odkiaľ víno pochádza, len máloktorý dezert nekončí párovaním s týmto prekvapivo sviežim a aromaticky výrazným vínom.

Víno Moscato d'Asti patrí do najvyššej talianskej apelačnej kategórie DOCG vín a má tak jasne vymedzený pôvod aj spôsob výroby. Vinárska zóna sa nachádza v kopcoch južne od mesta Asti a od východu na západ meria zhruba 50 kilometrov. Oblasť bola vymedzená v roku 1932 a zahŕňa 51 obcí, ktoré nájdete v provinciách Alessandria, Asti a Cuneo. Sme sa v severotalianskom  Piemontu, konkrétne v časti zvanej Langhe, zapísanej na zozname svetového dedičstva UNESCO. Pre túto časť Talianska sú typické dlhé hrebene a mierne svahy a kontinentálna klíma s dostatočným množstvom zrážok. Vinič tu má skvelé podmienky na dozrievanie.

Ako názov napovedá, základom vína Moscato d´Asti DOCG je muškátová odroda, konkrétne Moscato Bianco, v preklade Muškát biely. V Taliansku nájdete viac muškátových odrôd, v Južnom Tirolsku alebo Friuli majú vinári vysadený Muškát žltý (Moscato Giallo), na juhu Talianska, konkrétne na Sicílii, potom Muškát alexandrijský, z ktorého najčastejšie vinári fľaškujú sladké. Celková plocha vinohradov určených na produkciu vín Moscato d'Asti DOCG a tiež Asti DOCG je 9700 hektárov.

Pestovanie odrody Moscato Bianco (vo Francúzsku známa ako Muscat Blanc à Petits Grains) má v Piemonte dlhú tradíciu, siahajúcu až do stredoveku. Najstaršie zmienky o nej nájdete na niektorých sochách v meste Canelli a siahajú až do 13. storočia. Pre miestne vína sa vtedy dokonca vžil názov „Moscato di Canelli“.

Ako vzniká víno Moscato D'Asti?

Vína Moscato d'Asti sú jedinečné svojím charakterom a výrazne odlišné od svetoznámych šumivých vín, ako je šampanské, sekt alebo Cava. Okrem odrody za to môže odlišná metóda výroby, ktorá je známa ako „Asti metóda“.

Všetky vína Moscato d'Asti musia 100% pochádzať z hrozna odrody Muškát biely. Ide o veľmi skoro dozrievajúcu odrodu, na viniciach sa v Piemonte spravidla žne ako prvá. Hrozno muškátu sa zberá, zbavuje sa stopiek a jemne lisuje. Často prebieha aj krátka macerácia za studena, s cieľom uvoľniť zo šupiek do muštu potrebné esencie a získať budúci charakteristický aromatický prejav vína.

Kvasenie vín prebieha v uzavretých nerezových tankoch s kontrolovanou teplotou. Keď hladina alkoholu dosiahne približne päť percent (podľa oficiálnych predpisov musí mať Moscato d'Asti 4,5 až 6,5 percenta alkoholu), je víno schladené a prefiltrované, čím sa zastaví ďalšia fermentácia, výsledkom je sladká - Moscato d'Asti.

Ako si vychutnať víno Moscato d'Asti

Moscato d'Asti je cez svoj zvyškový cukor veľmi osviežujúce a príjemné víno. Je známe svojou intenzívnou ovocnou chuťou, v ktorej môžete nájsť tóny pripomínajúce zrelé kôstkové ovocie, broskyne, marhule, ale aj citrusové plody. Má jemne perlivý charakter a je príjemne sladké, ale jeho typická kyslosť vyvažuje celkovú chuť a dáva vínu osviežujúci záver. Okrem ovocných tónov môžete vo vôni cítiť aj kvetinové tóny pripomínajúce levandule alebo ruže.

Moscato d'Asti je zaujímavé víno na gastronomické párovanie. Skvele odprevadí ľahšie dezerty, ako je zmrzlina, rôzne sorbety, ovocné koláče alebo panna cotta. V Piemonte sa často páruje s dezertmi na báze lieskových orieškov. Moscato d'Asti si však vychutnáte aj v sprievode mäkkých a jemných syrov, napríklad v kombinácii s francúzskymi syrmi typu brie. V lete môžete dobre vychladené Moscato použiť ako príjemné osvieženie, spolu s čerstvým ovocím, ako sú jahody, maliny alebo hrozno.

Víno podávajte naozaj dobre podchladené, na teplotu okolo 7 ° C, do klasických pohárov na biele víno. Moscato d'Asti ide na trh väčšinou veľmi skoro, tieto vína sa nehodia k archivácii a najlepšie si ich vychutnáte ako naozaj svieže, teda jeden až dva roky od nafľaškovania.

Aký je rozdiel medzi vínami Moscato d'Asti a Asti?

V oblasti okrem jemne perlivých vín Moscato d'Asti vinári veľmi často fľašujú aj vína Asti DOCG. Aj v tomto prípade je základom odroda Moscato Bianco, ide ale o klasické šumivé vína s vyšším alkoholom okolo 7 – 9 %, bohatým perlením a nižším obsahom zvyškového cukru. V oboch prípadoch sú vína svieže, ovocné a bohato aromatické. Zatiaľ čo jemne perlivé Moscato d'Asti býva uzatvorené vo fľaši klasickým korkovým uzáverom, tak Asti už typickým uzáverom hubovitého tvaru, známym pre ďalšie šumivé vína. Ak máte radi energické a šumivé  Prosecco, pravdepodobne si obľúbite aj šumivé Asti.

  • Asti Spumante: Šumivé víno s obsahom alkoholu medzi 6,0–9,5 %.
  • Moscato d'Asti: Jemne perlivé víno s nižším obsahom alkoholu, zvyčajne okolo 5,0–6,0 %.

 

Vína Moscato d'Asti a Asti sú vzhľadom na svoj jedinečný charakter veľmi obľúbené na niektorých exportných trhoch, ako napríklad v USA. Špičkové Moscato d'Asti v našom sortimente reprezentuje víno z vinárstva Ca’ del Baio. Mimochodom tieto vína skvele odprevadia aj tradičné české vianočné pečivo, najmä to, ktorého základom sú orechy. Niekoľko posledných rokov tak toto víno nemôže chýbať pri našej štedrovečernej tabuli.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Súvisiace produkty