Minerálne vína Gavi z Piemontu

5. 1. 2023

Minerálne vína Gavi z Piemontu

Gavi je najznámejším bielym vínom severotalianskeho vinárskeho regiónu Piemont, ktorý je inak známy predovšetkým komplexnými červenými vínami ako je Barolo alebo Barbaresco, poprípade odroda Barbera.


História vín Gavi je pomerne dlhá a toto víno bolo jedným z prvých talianskych vín, ktoré si vydobyli silnú pozíciu na medzinárodných trhoch. Gavi pochádza z rovnomenného regiónu, ktorý leží v provincii Alessandria. Vína Gavi sú typicky svieže, suché, s príjemne vystupujúcou kyselinou a minerálnym záverom.

Vinárska oblasť, kde vznikajú vína Gavi dosahuje rozlohu zhruba 1200 hektárov viníc. Gavi sa niekedy hovorí aj Cortese di Gavi, pretože víno je vždy 100% tvorené odrodou Cortese. Cortese je v tejto časti Talianska pestované po stáročia a je považované za jednu z najlepších bielych odrôd z Piemontu. Historické zmienky o tejto odrode potvrdzujú jej výsadbu až do roku 1659. Hrozno Cortese má tenké šupky a počas zrenia si zachováva prirodzene vysokú kyslosť, skvele sa hodí do teplej a slnečnej klímy v tejto časti Talianska.

Kde sa vzalo Gavi

Vína Gavi majú od roku 1974 status DOC a od roku 1998 potom dokonca najvyšší taliansky apelačný status DOCG vín. Pokiaľ na etikete nájdete označenie „Gavi di Gavi“ znamená to, že víno pochádza z viníc okolo mesta Gavi, ktoré je centrom tejto vinárskej oblasti. Druhým najznámejším vínom je Gavi di Tassarolo, ale vína môžu produkovať aj vinári ďalších susediacich obcí, ako sú Bosio, Capriata d´Orba, Carrosio, Francavilla Bisio alebo San Cristoforo.

Gavi si užilo najväčšie obdobie slávy v 60. a 70. rokoch minulého storočia, kedy tunajšie vína patrili k najvyhľadávanejším bielym vínam Talianska, v 80. rokoch potom v dôsledku nadprodukcie prišiel pokles kvality a záujmu konzumentov. Gavi v popularite prepustilo miesto dodnes obľúbenej odrode Pinot Grigio. Začiatok 21. storočia ale pre Gavi a odrodu Cortesa predstavuje návrat na výslnie a zvýšený záujem milovníkov vín. Môže za to zmena prístupu k výrobe tunajších vín a niektoré nové vinárstva, ktoré v regióne vznikli. Novú vlnu a špičkovú kvalitu reprezentuje aj Castello di Tassarolo z portfólia eshopu VinoDoc.

Môže za to súčasná majiteľka Massimiliana Spinola, ktorá na jednej strane nadväzuje na tradície svojich predkov, ale zároveň patrí k lokálnym priekopníkom ekologicky šetrných postupov vo vinárstve. Vinárstvo Castello di Tassarolo je certifikované ako organické a Massimiliana pri výrobe vín už od roku 2006 praktizuje biodynamické postupy. Celkom vinárstvo disponuje 20 hektármi viníc, na ktorých sú vysadené odrody Cortese di Gavi, Barbera a Cabernet Sauvignon. Okrem biodynamických preparátov sa vinárstvo vo viniciach spolieha na pomoc koní plemena Comtois. Vinifikácia vín Castello di Tassarolo prebieha v nerezových tankoch za kontrolovanej teploty, bez aditív a s minimom alebo absolútne bez pridanej síry. Sú čistým vyjadrením terroiru miestnych viníc, čo oceňujú zákazníci a vinní experti po celom svete.

Ako chutí víno Gavi?

Vína Gavi sú typicky šťavnaté, s vyššou kyselinou, disponujú príjemnou ovocnosťou, s tónmi bielych kôstkovín, mineralitou a tie najlepšie majú potenciál vyzrievať v čase. Niekedy sa vo vínach objavuje typický mandľový tón.

Väčšinu vín Gavi je dobré vypiť v mladom stave v priebehu niekoľkých rokov od nafľaškovania. Tie najlepšie vína zo špičkových vinárstiev potom majú potenciál zrieť v čase aj desať rokov. Vína Gavi podávajte dobre podchladené, ideálne na desať stupňov Celzia. Klasicky si ich najlepšie vychutnáte v menšom pohári na biele víno, pokiaľ ide o Gavi, ktoré zrelo v dubových sudoch, môžete zvoliť aj väčší široký pohár.

Vďaka kyslosti sa vína Gavi skvele párujú s rôznymi druhmi pokrmov. V Taliansku sa tradične podávajú s predjedlami a ľahšími pokrmami na báze zeleniny. Skvele sa hodí k mnohým druhom syrov, ale aj k rybám alebo morským plodom. Vzhľadom k delikátnemu charakteru vína voľte jednoduchšie a nie príliš výrazné kombinácie.

Súvisiace produkty