Ako si najlepšie vychutnať Prosecco? Všetko, čo potrebujete vedieť!

5. 4. 2024

Ako si najlepšie vychutnať Prosecco? Všetko, čo potrebujete vedieť!

Pokiaľ ide o počet predaných fliaš, je Prosecco bez pochybností najpopulárnejšie šumivé víno na svete. Ako najlepšie servírovať Prosecco a s čím si ho vychutnať? Ponúkame vám manuál na správne zaobchádzanie s fľaškou úžasného Prosecca.


S príchodom jarného slnečného počasia začína pravá sezóna pre ľahké a príjemne šumivé ovocné Prosecco. Prosecco je obľúbenou súčasťou vonkajších piknikov, grilovania alebo posedenia s priateľmi. Správne servírovanie Prosecca nie je žiadna veda, základné pravidlá a tipy nájdete v dnešnom článku.

Ako správne skladovať Prosecco a do kedy ho vypiť?

Ak máte doma väčšie množstvo Prosecca a chcete ho mať správne uložené, nájdite pre víno chladné miesto bez priameho kontaktu so slnečným žiarením. Ideálne je chladná pivnica alebo domáca vinotéka. Teplota na skladovanie Prosecca by sa mala pohybovať okolo 10-12°C.

Pamätajte si, že Prosecco nie je víno na dlhšiu archiváciu. Jeho typickým znakom je príjemná sviežosť a tóny čerstvého ovocia, ktoré sa dlhšou archiváciou budú skôr strácať. Všeobecne sa odporúča vypiť Prosecco do dvoch rokov.

Pri akej teplote servírovať Prosecco?

Prosecco je víno, ktoré si najlepšie vychutnáte ako mladé a dobre vychladené. Nepodceňujte ochladenie fľaše pred jej otvorením, je to jedna základných vecí! Ideálna teplota na servírovanie Prosecca sa pohybuje okolo 6 až 8°C. Ak nemáte po ruke chladničku, môžete na chladenie vína použiť vedro s ľadom alebo studenou vodou alebo chladiace kocky do vína.

V akom pohári podávať Prosecco?

Ak si chcete čo najlepšie vychutnať konkrétne víno, nepodceňujte výber správneho pohára. Ktorý pohár na Prosecco je ten najlepší? V každom prípade volte radšej užší pohár, veľmi populárne sú poháre nazývané flauty.

Veľmi úzky pohár však potláča aromatický prejav vína a dnes sa pre šumivé vína odporúča pohár na nožičke, ktorý sa postupne rozširuje až do svojej polovice a potom sa opäť ľahko zužuje. Niekedy sa hovorí, že tento pohár má tvar diamantu. V takomto pohári si najlepšie vychutnáte Prosecco a ďalšie šumivé vína, ako je Champagne, Cava alebo Francicaorta.

Prosecco Col Vetoraz

Ako správne naliať Prosecco?

Každému sa asi už stalo, že pri nalievaní Prosecca pohárik až po okraj zaplnili bubliny, pritom vína sa do neho dostalo len minimálne množstvo. Pre lepšie nalievanie podržte pohárik pod uhlom 45 stupňov a potom víno pomaly nalejte po boku pohára.

Koľko Prosecca do pohára naliať? Ak používate úzke flauty, nikdy nenalejte viac ako polovicu obsahu pohára. V prípade, že máte poháre v tvare diamantu, vždy naplňte pohár maximálne do miesta, kde je pohár najširší.

S čím spárovať Prosecco?

Pokiaľ ide o spárovanie s jedlom, kúzlo Prosecca je jeho všestrannosť. Výber typu jedla bude závisieť aj na tom, či pijete suché alebo sladšie Prosecco. Prosecco je skvelý aperitív, hodí sa k rôznym jednohubkám, k ľahkým pokrmom s kuracím mäsom, k rybám alebo širokej škále cestovinových jedál. Skvele doplní letný šalát alebo krémové polievky.

Venujte pozornosť výberu dobrého Prosecca

Prosecco je obrovská kategória vín a rozhodne platí, že nie je Prosecco ako Prosecco. Ak teda chcete potešiť seba aj svojich priateľov a blízkych, siahnite po kvalitnom víne.

Najprestížnejšie a najviac kontrolované vína spadajú do apelačnej kategórie DOCG. Skratka je uvedená na fľaši v názve vína. V prípade Prosecca existujú dve historické oblasti, v ktorých sa fľaškujú tie najlepšie šumivé vína. Je to Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG z malej oblasti medzi rovnakými mestami a ešte menšej a menej známej oblasti Asolo DOCG. Vína sa v týchto oblastiach pestujú na strmých svahoch, vinice sú obhospodarované len ručne a výnosy sú tam nižšie než v prípade veľmi rozšírených vín Prosecco DOC.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Súvisiace produkty