Etna vytvára vynikajúce vína

15. 1. 2024

Etna vytvára vynikajúce vína

Na jednej strane najväčší európsky aktívny vulkán, na druhej strane jedna z najfascinujúcejších vinárskych oblastí. Zatiaľ čo častá aktivita Etny vyvoláva obavy miestnych obyvateľov, vína vyrobené z hrozna pestovaného na jej svahoch sú zdrojom nadšenia.


Biele aj červené vína z oblasti Etna DOC sú totiž v mnohých ohľadoch nezameniteľné.

Výroba vína na Etne nie je nič nové, hoci sa o nej veľa hovorí predovšetkým v posledných 20 rokoch. Historické doklady o pestovaní viniča sa tu datujú až do 8. storočia pred naším letopočtom, keď Sicíliu prvýkrát osídlili Gréci. V niektorých historických prameňoch sa hovorí o miestnych vínach ako o veľmi kvalitných. Vína z Etny vždy disponovali typicky vyššou kyselinou, čo prispievalo k ich stabilizácii pri dlhšom transporte.

V roku 1848 sa okolo Etny obhospodarovalo takmer 26 000 hektárov viníc, v rokoch 1880 až 1885 sa Catania stala s 90 tisíc hektármi viníc sicílskym vinárskym epicentrom. S príchodom škodcu révokazu, na začiatku 20. storočia, vinice výrazne ustúpili a úpadok pokračoval v nasledujúcich desaťročiach.

Na konci 20. storočia sa vďaka niektorým prelomovým postavám trend začína meniť a Etna postupne pritiahla pozornosť nových investorov z rôznych častí Talianska. Zatiaľ čo v roku 1988 existovalo na Etne iba päť komerčných vinárstiev, v roku 2015 už ich bolo 110. Dnes spadá plocha patriaca do oblasti Etna DOC približne pod 1 200 hektárov viníc, čo je iba zlomok z celkových 120 000 hektárov viníc na Sicílii.

Vinice Etny Jedinečný terroir a miestne odrody

Vinárov a investorov láka na vulkanicky  nestabilný terén na svahoch Etny kombinácia jedinečných podmienok, ktoré sú ideálne pre miestne odrody, ako sú Carricante alebo Nerello Masacalese.

Vinice v tejto oblasti dosahujú nadmorskú výšku až 1050 metrov, čo je v Európe ťažko konkurovateľné. Kvôli náročným podmienkam a terasovitým viniciam v najvyšších polohách sa všetky práce vo vinici často vykonávajú manuálne. Letné mesiace sú tu charakterizované veľkými teplotnými rozdielmi medzi dňom a nocou, čo spomaľuje dozrievanie hrozna a prispieva k aromatickej komplexnosti vín z Etny. Dobrá cirkulácia vzduchu navyše prakticky bráni vzniku plesní.

Ďalšou špecifikáciou Etny sú sopečné pôdy, ktoré miestnym vínam dodávajú nezameniteľný minerálny charakter. V niektorých vínach sa dokonca cíti samotná síra. Miestne sopečné pôdy navyše urobili niektoré vinice imúnnymi voči zmienenému škodcovi révokazu. Na Etne tak niektoré vinárstva pracujú so starými vinicami, kde nebola réva nikdy zasadená na americké podnože. Vinice, na ktorých nájdete aj viac ako 100 rokov staré kríky, dnes predstavujú dedičstvo nenahraditeľnej hodnoty a sú zdrojom jedinečných vín.

Cottanera

Väčšina vín z Etny je vyrobená z jednej z miestnych typických odrôd. V prípade bielych vín je to miestna odroda Carricante, ktorú v menšej miere dopĺňajú ďalšie talianske nearomatické odrody, zatiaľ čo v prípade červených a ružových vín je základom odroda Nerello Mascalese, často doplnená odrodou Nerello Cappuccio.

Nerello Mascalese je kráľom miestnych viníc a najrozšírenejšou odrodou viniča na svahoch Etny. Zaujímavosťou je, že mimo Etny sa na Sicílii pestuje len výnimočne. Nerello Mascalese je prastará odroda, ktorá má pravdepodobne pôvod práve na Sicílii. Miestni vinári sú presvedčení, že odroda tu rástla divoko už v čase, keď sa medzi 8. a 5. storočím pred naším letopočtom po prvýkrát usadili Gréci. Geneticky sa považuje za odrodu veľmi blízku toskánskej odrode Sangiovese. Nerello Mascalese je ťažko pestovateľná, má veľmi dlhý vegetačný cyklus, dozrieva neskoro, a mnohí ju prirovnávajú k piemontskej odrode Nebbiolo alebo k Pinotu noir. Aj samotné vína potom svojím charakterom pripomínajú obe odrody.

Carricante je prastará biela odroda hrozna, ktorého pestovanie má na svahoch Etny tiež veľkú tradíciu. Názov je odvodený od sicílskeho výrazu „u carricanti“, čo odkazuje na veľkú plodnosť tejto odrody, ktorá bez redukcie zo strany vinára dokáže naplniť doslova „plné vozy“ hrozna. Chladné podnebie a výrazné teplotné rozdiely medzi dňom a nocou dodávajú hroznu jemné aromatické látky. Zber Carricante býva stredne neskoro, medzi koncom septembra a začiatkom októbra. Víno Carricante je typicky slamovo žltej farby so zelenými odleskami. Na podnebí má výnimočnú mineralitu, príjemnú kyselinu a tóny čerstvého ovocia.

Čo je víno Etna DOC Bianco

Minimálne 60 % odrody Carricante. Odroda Catarratto nesmie tvoriť viac ako 40 %. Až 15 % vína môžu tvoriť ďalšie nearomatické odrody ako Minnella alebo Trebbiano. Odroda Carricante svojím charakterom pripomína odrodu Riesling, v niektorých prípadoch vinári vína zaraďujú ako 100% Carricante.

Víno s označením Etna Bianco Superiore musí tvoriť odroda Carricante minimálne 80 %. Očakávajte vína, v ktorých chuti objavíte minerálnu slanosť, dymnosť, citrusy, marhuľovú chuť a medovosť. Charakteristicky nechýba vyššia kyselina. Vína sa s výnimkou zriedkavých prípadov nezakladajú v dubových sudoch.

Vína Cottanera

Čo je víno Etna DOC Rosso a Rosato

Víno tvorí minimálne 80 % odrody Nerello Mascalese, ktorú môže dopĺňať odroda Nerello Cappuccio až do 20 %. Až 10 % zmesi môžu tvoriť ďalšie nearomatické odrody, vrátane bielych.

Víno s označením Etna Rosso Riserva musí minimálne 4 roky zrieť (z toho aspoň jeden rok v dreve).

Charakterom sú špičkové vína z Etny niekde na pomedzí elegancie vín z Burgundska a rustikálnosti a tanínskej komplexnosti vín Barolo a Barbaresco. Etna Rosso je víno s typickými tónmi červených čerešní, tabaku, byliniek alebo minerality. Ružové vína z Etny majú svetlejší odtieň, sú ľahké, svieže a minerálne.

Hľadajte Contrade na etiketách

Vinice sú okolo Etny vysadené v polorovinách od severu po juhozápad. Severná časť je oblasťou s najväčším počtom vinárstiev a najpestovanejšou odrodou je tu modrá Nerello Mascalese. Východná časť Etna DOC je orientovaná na Jónske more a najviac je vystavená dažďu a vetru. Priemerná nadmorská výška viníc tu dosahuje 900 metrov nad morom a kľúčovou odrodou je tu biela Carricante. Juhovýchodná a juhozápadná časť oblasti je v letných mesiacoch vystavená horúcim vetrom a veľkej intenzite slnečného žiarenia a pestujú sa tu obe hlavné odrody, Nerello Mascalese aj Carricante.

Novinkou z poslednej doby, ktorú pripravilo konzorcium miestnych vinárstiev, je rozdelenie viníc na Etne do 133 „Contrade“, teda jedinečných Cru, ktorých mená môžu vinári uvádzať na etiketách svojich vín. Ide o geografické rozdelenie na jednotlivé vinice alebo malé zóny so špecifickou  klímou, geologickými podmienkami alebo expozíciou.

Výborným vstupom do sveta vína z Etny je produkcia vinárstva Cottanera. V jeho sortimente nájdete citlivo vinifikované biele, ružové i červené vína Etna DOC. Zaujímavosťou sú šumivé vína Etna DOC Spumante. Vrcholom produkcie sú jednotrámové vína, ako sú červená vína Contrada "Diciassettesalme" a Contrada „Feudi di Mezzo“.

 

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Súvisiace produkty