Chianti Classico: Jedna z najstarších apelácií na svete prichádza so zmenami

31. 1. 2024

Chianti Classico: Jedna z najstarších apelácií na svete prichádza so zmenami

Vinohradnícka oblasť Chianti Classico sa rozhodla zdôrazniť odlišnosti jednotlivých častí a novým spôsobom umožní vinárom uvádzať na etiketách vín mená niektorých z 11 nových podoblastí.


Zároveň sa miestni vinári dohodli na úpravách odrodového  zloženia najprestížnejšej kategórie vín Chianti Classico Gran Selezione.

Chianti Classico je pravým toskánskym pokladom. Miestne vína patria medzi najznámejšie vinárske symboly Talianska. Celá oblasť, kde vinári môžu produkovať vína Chianti Classico, sa rozprestiera na 70 000 hektároch pôdy medzi slávnymi mestami Florenciou a Sienou. Väčšinu však tvoria práve lesy a klasifikované vinice prispievajú k rozlohe iba desatinou.

Oblasť, kde sa v Toskánsku môžu produkovať vína Chianti, je viac, ale historické zóny Chianti Classico boli prvýkrát vymedzené už v roku 1716. To, že pijete víno práve odtiaľto, spoznáte aj podľa typického symbolu čierneho kohúta. Každá z 36 miliónov fliaš vyrobených v tejto vinohradníckej oblasti musí mať vtáka na hrdle fľaše alebo na zadnej etikete.

Nie je Chianti Classico ako Chianti Classico

Celá oblasť Chianti Classico má približne 20 kilometrov na šírku a od severu na juh dokonca 40 kilometrov. Je jasné, že podmienky pre pestovanie viniča nie sú vo všetkých častiach rovnaké a projekt 11 nových UGA (Unità Geografiche Aggiuntive) si kladie za cieľ zdôrazniť ich špecifiká. Všeobecne platí, že klíma v Chianti Classico je kontinentálna, s teplým letom a studenou zimou a priemernými ročnými zrážkami od 700 do 900 milimetrov. Zatiaľ čo v zime nie je neobvyklá teplota okolo -4°C, v lete môže kľudne dosiahnuť až 35°C. Vinič je vysadený v nadmorskej výške od 200 do 600 metrov a pre vyššie položené vinice sú typické veľké teplotné rozdiely medzi dňom a nocou.

Na charakter jednotlivých vín má vplyv aj pôdne zloženie vo vinici. Typicky sa v Chianti Classico stretnete s dvoma druhmi pôdy. Galestro je pôda na báze ílov a hovorí sa, že dáva aromatickejšie vína s väčším potenciálom zrenia. Naopak alberese je na báze vápenca, ktorý dáva vínam robustnejšiu štruktúru a telo.

vinice Felsina

Celkovo sa teda 7000 hektárov viníc oblasti Chianti Classico oficiálne delí na 11 nových podoblastí, ktorých mená budú môcť vinári uvádzať na etiketách svojich vín. Niektoré z nich sú veľmi dobre známe milovníkom talianskych vín, ako napríklad Panzanello, Greve, Radda, Gaiole alebo Castelnuovo Berardenga. Iné, ako San Casciano Val di Pesa alebo Vagliagli, sa budú musieť postupne viac profilovať. Nové označenia sa najprv objavia na vínach prestížnej kategórie Gran Selezione, ale postupne sa rozšíria aj na vína Riserva a Annata.

11 podoblastí Chianti Classico:

  • Castellina
  • Castelnuovo Berardenga
  • Gaiole
  • Greve
  • Lamole
  • Montefioralle
  • Panzano
  • Radda
  • San Casciano
  • San Donato in Poggio
  • Vagliagli

Ešte viac Sangiovese

Podľa pravidiel musí byť Chianti Classico vždy tvorené minimálne 80 % odrodou Sangiovese. Malý podiel môže tvoriť niektorá z ďalších povolených odrôd alebo ich kombinácie. Miestne konzorcium uznáva talianske odrody Canaiolo, Colorino, Pugnitello, Foglia Tonda, Ciliegiolo, Mammolo alebo Malvasia Nera, ale dnes menej preferovanými alternatívami od vinárov sú medzinárodné odrody ako Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot alebo Syrah.

Vína Chianti Classico sa objavujú na trhu v troch kategóriách, od mladých sviežich vín Annata cez vína kategórie Riserva, ktoré musia zrieť minimálne 24 mesiacov, až po najprestížnejšie Gran Selezione. Táto kategória vyžaduje zrenie 30 mesiacov a hrozná použité na tieto vína musia pochádzať čisto z viníc patriacich vinárstvu.

Celkovo existuje v oblasti 350 vinárstiev a v závislosti od kvality ročníka sa produkcia pohybuje okolo 36 miliónov fliaš. Najväčšie zastúpenie má kategória Annata (57 %), nasleduje Riserva s 38 % a podiel vín Gran Selezione pomaly rastie (5 %).

Najvyššia kategória vín Gran Selezione, ktorá bola vytvorená až v roku 2014, bola od počiatku kritizovaná niektorými vinármi samotného konzorcia. Podľa niektorých z nich boli pravidlá pre tieto vína stanovené príliš voľne a teraz prichádza konzorcium so zmenou.

Vína Felsina

Od ročníka 2027 budú mať všetky vína Chianti Classico Gran Selezione minimálny podiel odrody Sangiovese 90 %. Posilnenie pozície tradičnej toskánskej odrody má za cieľ zdôrazniť lokálny charakter miestnych vín. Zvyšných až 10 % vína môžu tvoriť ďalšie lokálne odrody, ale medzinárodné odrody ako Cabernet Sauvignon alebo Syrah, ktoré aj v malých množstvách môžu výrazne ovplyvniť chuťový profil vín Chianti Classico, budú v rámci kategórie Gran Selezione úplne zakázané.

Hoci tieto zmeny oficiálne nadobudnú platnosť až s ročníkom 2027, ktorý bude v predaji až v roku 2030, mnoho výrobcov prísnejšie požiadavky na odrodu spĺňa už dnes. Príkladom môže byť tradičné vinárstvo Felsina, ktoré svoje prémiové vína stále fľaškuje  ako 100% Sangiovese.

Vinárstvo Felsina stojí v juhovýchodnej časti zóny Chianti Classico v obci Castelnuovo Berardenga. Tu, v najteplejšej časti celej provincie, vyrába Fèlsina jedny z najlepších a najkomplexnejších Sangiovese, ktoré vyhľadávajú milovníci vína po celom svete. Felsina je historicky jedným z prvých vinárstiev, ktoré sa vo svojich prestížnych vínach sústredilo výlučne na odrodu Sangiovese Grosso. Nikdy v histórii vinárstva nepoužívalo medzinárodné odrody ako Merlot alebo Cabernet Sauvignon, a vína tak maximálne rešpektujú tradície a terroir tejto časti Toskánska.

Vinice vinárstva Fèlsina sú obhospodarované organicky a réva pre vína Chianti Classico dosahuje priemerný vek 30 rokov. Základom víl Chianti Classico Riserva a Chianti Classico Riserva Cru Rancia sú v priemere 50-ročné kríky Sangiovese. Víno Fontalloro IGT je tiež 100% Sangiovese Grosso. Víno pochádza z hrozien troch špičkových viníc, ktoré sú vysadené na pomedzí zón Chianti Classico a Chianti Colli Senesi.

Autor: Mikuláš duda DipWSET

 

Súvisiace produkty