Príbeh vín Brunello di Montalcino

27. 1. 2023

Príbeh vín Brunello di Montalcino

Noblesné vína Brunello di Montalcino sú vyhľadávané ako to najlepšie z Toskánska. Je zaujímavé, že ich ľudia často vnímajú ako niečo, čo sa v Toskánsku utváralo po stáročia. Pritom opak je pravdou.


Vinárska oblasť okolo Montalcina patrí v regióne medzi najmladšie a zohnať ešte pred pol storočím fľašu Brunella nebola vôbec jednoduchá záležitosť. Väčšiemu komerčnému úspechu sa miestne vína začali tešiť až od 80. rokov minulého storočia. Odvtedy ale tieto vína prešli neuveriteľným vývojom a dnes celosvetovo doslova symbolizujú to, čo je špičkové talianske víno.

Keď časopis Wine Spectator zostavoval rebríček 12 najpamätnejších vín 20. storočia, dostalo sa na zoznam jediné talianske víno - Brunello di Montalcino Riserva 1955 z vinárstva Biondi-Santi. Ďalší z dôkazov o tom, čo vína Brunello di Montalcino znamenajú pre povesť Talianska ako vinárskej krajiny dávajúcej svetu jedno z najlepších vín. Nie je to náhoda, práve vinárstvo Biondi-Santi stojí za vznikom vín, ktorým dnes hovoríme Brunello di Montalcino. Písal sa rok 1869, keď Clemente Santi dostal od agrárnej komory v Montepulciane prvé ocenenie za svoje inovátorské víno, postavené výhradne na hrozne červenej odrody Sangiovesa. Nasledovala smršť ďalších cien na medzinárodných súťažiach a Brunello začalo byť vnímané ako plnohodnotná a zaujímavá alternatíva k slávnym vínam z Bordeaux.

Senzáciu, ktorú vína Biondi-Santi vyvolali samozrejme inšpirovali ďalších nasledovníkov. Jedným z nich je vinárstvo Fattoria dei Barbi, ktoré dnes patrí medzi obyčajnú päticu výrobcov vín Brunello di Montalcino fungujúcich bez prerušenia viac ako 100 rokov. Rodina Colombini na miestnej pôde hospodári od roku 1352 a svoje prvé Brunello nafľaškovala v roku 1892, teda s odstupom iba piatich rokov od premiéry slávneho vinárstva Biondi-Santi. Spolu s rodinou Biondi-Santi potom pomohla rodina Colombini vybudovať vysokú prestíž vín Brunello di Montalcino po celom svete. Úspech sa ale nedostavil hneď.

V roku 1929 bolo v okolí Montalcina vysadených zhruba 925 hektárov viníc a o tri roky neskôr bolo stanovené, že iba vína z tunajšieho hrozna a fľaškované v miestnych pivniciach môžu niesť označenie Brunello di Montalcino. Ešte v roku 1960 pritom fungovalo iba 11 výrobcov vín Brunello di Montalcino, čo sa ale čoskoro začalo meniť.

Červená revolúcia

V 70. a najmä v 80. rokoch už začína konečne prepukať to pravé medzinárodné šialenstvo po červených z Montalcina. Určite tomu pomohlo aj presadenie sa na americkom trhu, ktorý do regiónu začal lákať množstvo investorov. Aj dnes platí, že každá štvrtá fľaša Brunella mieri práve do USA. V tejto dobe vznikol okrem iného najväčší výrobca Brunella vinárstva Castello Banfi. Jeho areál z vonku oveľa viac pripomína továreň ako romantickú pivnicu.

Zatiaľ čo v roku 1975 nafľaškovala tridsiatka tunajších výrobcov na 800 tisíc fliaš Brunella di Montalcina, o štyri roky neskôr to bolo už 1,5 milióna fliaš. Rastúcej popularite miestnych vín potom samozrejme pomohlo aj to, že ako jedna z prvých v roku získala v roku 1980 prestížny titul DOCG vín, teda vín s kontrolovaným a garantovaným pôvodom a kvalitou.

Miestne vinárstvo a pivnice sa tiež v Taliansku stali priekopníkom v oblasti vínnej turistiky. Tunajšie pivnice, vinárske prevádzky a reštaurácie navštívia každoročne záplavy turistov, všade potom samozrejme tečie červené Rosso alebo Brunello ak tomu sa zahrýzajú lahôdky tunajšej kuchyne. Vďaka Brunellu sa z trochu zapadnutého poľnohospodárskeho kraja stal jeden z najbohatších a najvyhľadávanejších miest v Taliansku. Napríklad neďaleké Montepulciano so svojimi vínami Vino Nobile si o takom záujme môže nechať len zdať.

Kto si počká, ten sa dočká…

Dnes celá vinárska oblasť okolo Montalcina číta okolo 3500 hektárov viníc, z ktorých 2100 hektárov je klasifikovaných na výrobu Brunella di Montalcina. Ročne sa ich nafľaškuje okolo ôsmich miliónov. Miestna klíma je stredomorská, teplejšia ako napríklad v prípade oblasti Chianti Classico. Sangiovese tu benefituje z teplejšieho leta, veľmi spoľahlivo dozrieva. Krajina je tu veľmi zvlnená, vinice položené vyššie na svahoch ťažia z väčších rozdielov v teplotách vo dne a v noci, predlžuje sa na nich doba zrenia, hrozno si zachovávajú kyselinu a ideálne koncentrujú aromatické látky. Úplne zásadným faktorom, ktorý určuje štýl vín Brunello di Montalcino, je odrodová vyhranenosť, teda 100% požiadavka na využitie odrody Sangiovesa. Hoci sa po roku 2000 začali objavovať podozrenia, že niektorí výrobcovia tajne menili receptúru a do Sangiovesa Grosso (lokálneho klonu Sangiovesa) pridávali napríklad Cabernet Sauvignon alebo Merlot, dodnes stále platí, že víno nafľaškované ako Brunello di Montalcino nič okrem kráľovskej toskánskej odrody obsahovať nesmie. Keď sa napríklad v roku 2008 hlasovalo medzi členmi miestneho konzorcia o zmiernení tohto pravidla, hlasovalo 96 % výrobcov proti.

Charakteristickým rysom vín Brunello di Montalcino je aj ich dlhé zrenie pred tým, než sú uvedené na trh. Vína musia zrieť minimálne 2 roky v drevených sudoch a štyri mesiace vo fľaši, celkovo sú ale vína uvádzané na trh až po štyroch rokoch od zberu. V prípade vín s označením Riserva je to päť rokov. V tomto roku sa tak na trhu začnú objavovať vína ročníka 2013.

 

Brunello di Montalcino Lambardi

 

Tradičné vs moderné Brunello

Významne sa do podoby jednotlivých vín premieta samozrejme aj filozofia toho či onoho vinohradníka a spôsob, akým pristupuje k produkcii svojich vín. Podobne ako napríklad u výrobcov Barola  alebo  Barbaresca aj v prípade Brunella di Montalcina prebehla a prebieha debata ohľadom ideálneho štýlu miestnych vín. Zatiaľ čo 80. a 90. roky z pohľadu zákazníkov nahrávali ťažkým, veľmi koncentrovaným vínam s výraznejšou stopou dreva, dnes sa trend definitívne vrátil späť k elegancii a harmónii, ktoré sú pre Brunello zásadne dôležité.

Brunello di Montalcino sa väčšinou vyznačuje granátovým sfarbením a intenzívnou a komplexnou vôňou s tónmi bobuľových plodov, dreva, lesného podrastu, vanilky alebo džemu. V chuti je dobré Brunello nádherne elegantné a zároveň robustné a koncentrované, typicky s prítomnou kyselinou, sofistikovaným trieslom a dlhou perzistenciou. Vďaka svojmu charakteru sú vína Brunello di Montalcino vhodné na dlhšiu archiváciu, v najlepších prípadoch aj desiatky rokov. 

Tradičný prístup: Dnes opäť preferovanejší medzi výrobcami. Typicky sa na zrenie vín používajú veľké sudy zo slavónskeho duba, macerácia na šupkách trvá dlhšie ako v prípade modernejších vín a fermentácia niekedy prebieha aj s časťou strapín. Skôr než tóny vanilky alebo čokolády sa v týchto vínach relatívne skoro objavujú tóny lesného podrastu alebo sušeného ovocia.

Ochutnajte tradičné Brunello: Brunello di Montalcino, Lambardi

Moderný prístup: Tieto vína typicky zrejú vo francúzskych barikových sudoch. Vďaka tomu sa v nich objavujú tóny tmavého ovocia, čokolády alebo vanilky. Vína sú zaguľatenejšie, zamatovejšie, sú predtým pripravené na vypitie ako vína tradičného prístupu, ktoré aj po štyroch rokoch dozrievania môžu v niektorých prípadoch pôsobiť neprístupne.

Ochutnajte moderné Brunello: Brunello di Montalcino Pellgrilli, Siro Pacenti


Vyššie uvedené rozdelenie samozrejme nemožno aplikovať na celú produkciu vín Brunello di Montalcino. Niekoľko výrobcov nemožno zaškatuľkovať do jednej ani druhej kategórie. Príkladom buď už spomínané vinárstvo Fattoria dei Barbi, ktoré sa považuje za progresívne tradičné. Snažia sa teda vytvárať elegantné vína tradičného štýlu, zároveň ale používať najmodernejšiu dostupnú technológiu, ktorá môže pomôcť kvalitu vín naďalej vylepšovať.

Jedna odroda, jedna oblasť, ale veľké množstvo štýlov. Sangiovese totiž skvele dokáže do výsledného vína otlačiť charakter jednotlivých viníc. Vyskúšajte vína od rôznych výrobcov a hľadajte krásu v ich detaile. Brunello aj napriek svojej relatívne krátkej histórii totiž bez debát patrí medzi najväčšie klenoty súčasného sveta vína.