Príbeh vinárstva Biondi Santi je príbeh špičkového vína Toskánska, ktoré je považované za jedno z najviac cenených a tiež najdrahších vín Talianska. Brunello di Montalcino vďačí za svoj vznik chemikovi a lekárnikovi menom Clemente Santi, ktorý v roku 1869 na svetovej výstave v Paríži dostal diplom za "výberové červené víno (Brunello) 1865" (prvú cenu však získal už v roku 1867 za "Moscadello di Montalcino"). Jeho dcéra Caterina sa vydala za florentského šľachtica, doktora Jacopa Biondiho, a ich deti, Paolina a Ferruccio , potom na počesť svojho dedka Clementa spojili priezvisko oboch rodov na Biondi Santi. Mladý Ferrucio, ktorého mnohí považujú za "vynálezcu" moderného Brunella, pokračoval v šľapajach svojho dedka, vyštudoval enológiu a na univerzite v Padove získal doktorát. Zdedil rodinnú usadlosť Il Greppo s priľahlými vinicami na pokraji Montalcino, kde vyselektoval len tie najlepšie klony odrody Sangiovese. Jednalo sa exkluzívne o autochtónne Sangiovese Grosso, tiež nazývané Brunello, čo v miestnom dialekte znamená niečo ako "krásne temný". Svoje vína vyrábal len z 100% tejto odrody, ktorú nechával dozrievať cez desať rokov vo veľkých dubových sudoch zvaných botte. Bez toho aby si to v tej dobe uvedomil, začal novú éru v produkcii talianskych vín. Meno Biondi Santi je dnes synonymom obce Montalcino, najmä vďaka viac ako 100 rokov starým ročníkom 1888 a 1891 (tie sa každých 20 rokov prezátkovávajú), ktoré dokázali svetu na famóznej vertikálnej degustácií v roku 1998, akú životaschopnosť vína Brunello di Montalcino majú. Posledný majiteľ vinárstva, ktoré má svoje sídlo v usadlosti Tenuta Il Greppo blízkosti Montalcino, Franco Biondi Santi, zomrel 7. apríla tohto roku vo veku 91 rokov a jeho pokračovateľmi sú teraz manželka Maria Floria, syn Jacopo a dcéra Alessandra.
Hugh Johnson vo svojej "Svetovej ročenke vín" hodnotí Biondi Santi top ****.
Majiteľ: Rodina Biondi Santi
enológ: Jacopo Biondi Santi
Ročná produkcia: 75 000 fliaš
Rozloha: 25 ha
Viac informácií ↓
Menej informácií ↑