Vína z Trentina a Južného Tirolska

20. 3. 2024

Vína z Trentina a Južného Tirolska

Južné Tirolsko možno patrí medzi najmenšie vinárske oblasti v Taliansku, no svojou dôležitosťou je nezabudnuteľné. Najsevernejšia vinárska zóna Talianska ponúka pestrú paletu odrôd a všeobecne veľmi vysokú kvalitu vín.


Predovšetkým v bielych vínach je Južné Tirolsko jednou z najzaujímavejších destinácií Talianska, no stále viac si zaslúži pozornosť aj miestne svieže červené vína ako odrody Pinot nero, Schiava alebo Lagrein. Víny z Južného Tirolska začíname v našom novom seriáli, v rámci ktorého predstavíme všetky významné vinárske oblasti Talianska a ich vína.

O vínach z tejto časti Talianska sa veľmi často hovorí ako o Trentino-Alto Adige, teda spoločnej vinárskej oblasti spájajúcej autonómne provincie Južného Tirolska s hlavným mestom Bolzano a južnejšie položeného Tridentska (Trentino) s centrom v rovnakom meste. Hoci sú tieto provincie spojené širokým údolím, v súčasnosti vystupujú stále viac samostatne. Zatiaľ čo Južné Tirolsko bolo do roku 1919 súčasťou Rakúsko-uhorskej ríše a stále sa tu veľmi intenzívne hovorí po nemecky, v Tridentsku prevláda prakticky bez výnimky taliansky jazyk.

Aj vo vínach oboch provincií nájdete rozdiely. Trentino je vinársky väčšou oblasťou a disponuje 9 000 hektármi viníc, zasadených v nadmorskej výške najčastejšie 300 až 600 metrov nad morom. Klima sa môže líšiť podľa jednotlivých polôh, ale všeobecne je kontinentálneho charakteru, teda s veľmi chladnými zimami, dostatočným množstvom zrážok a naopak horúcimi letnými mesiacmi. Efekt slnečného žiarenia ešte zosilňujú strmé horské hrebene, ktoré odrážajú slnečné lúče a vytvárajú efekt akéhosi skleníka. Trentino, ale aj Bolzano severnejšie tak v letných mesiacoch teploty cez deň často dosahujú viac ako 40 stupňov Celzia.

Nielen bublinky z Trentina

Asi najslávnejšou kategóriou vín z Trenta sú dnes šumivé vína vytvorené klasickou metódou sekundárnej fermentácie vo fľaši. Šumivé vína Trento DOC sú populárne nielen v Taliansku. Najvýznamnejšou postavou histórie miestnych šumivých vín je Giulio Ferrari, ktorý si ako prvý v roku 1902 po návrate do Trenta z Champagne všimol určité klimatické podobnosti oboch regiónov. Začal vysádzať Chardonnay, Pinot nero alebo Pinot Bianco. Jeho vinárstvo síce neskôr predal, no pod menom Ferrari funguje dodnes ako jedna z najznámejších značiek šumivých vín z Talianska.

Tri spomenuté odrody dnes logicky v Trentine majú veľmi výrazné zastúpenie vo viniciach. Z ďalších bielych odrôd je vysadený napríklad Riesling, Müller-Thurgau, Sauvignon blanc, Pinot Grigio alebo odroda Manzoni Bianco.

V prípade červených vín sa vo vinohradníctvach často stretnete s trojicou miestnych autochtónnych odrôd, ktorými sú Marzemino (najmä na juh od mesta Trento), odroda Teroldego Rotaliano, vysadená v strednej a severnej časti provincie, a odroda Schiava, ktorá je veľmi rozšírená v Južnom Tirolsku a v Trentine sa pestuje na severe blízko hraníc oboch provincií. Ak budete chcieť ochutnať typické miestne červené víno z Trentina, siahnite po fľaši s označením apelácie Teroldego Rotaliano DOC.

Vína z Južného Tirolska

Z dvoch provincií je domácim spotrebiteľom vína určite bližšie Južné Tirolsko. To je veľmi obľúbenou turistickou destináciou, najmä v zimných mesiacoch, a aj odrodami je o niečo zrozumiteľnejšie, respektíve bližšie tomu, čo poznáme u nás.

V Južnom Tirolsku majú vinári k dispozícii dokonca len 5000 hektárov viníc, ktoré sú zasadené na miestnych prudkých svahoch. Často v podobe tradičných terás, aby bolo možné ich opracovávanie. Réva je vysadená vo vyšších nadmorských výškach, ktoré dosahujú až 1000 metrov nad morom. Vinohrady v Južnom Tirolsku patria medzi najvyššie položené v celej Európe. Vzhľadom na zmenu klímy a globálne otepľovanie navyše vinári v posledných rokoch vysádzajú nové vinohrady stále vyššie.

Najrozšírenejšou odrodou Južného Tirolska je modrá odroda Schiava (Vernatsch), ktorú v prípade červených vín dopĺňajú odrody Lagrein a stále populárnejší Pinot noir. V prípade odrody Schiava očakávajte svetlejšie a v chuti ľahšie červené víno, so stredne vysokým alkoholom. Skvele sa hodí do gastronómie, ideálne poslúži aj ako ľahko ochladené osvieženie v letných mesiacoch. Naopak Lagrein je v pohári tmavé až nepriehľadnej farby, v chuti a vôni ucítite lesné plody, tmavé ovocie alebo korenie. Lagrein je komplexné a plné červené víno, skvelé napríklad k klasickým južnotirolským údeninám.

Medzi najrozšírenejšie biele odrody Južného Tirolska patrí Gewürztraminer (Tramín), Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon blanc, Kerner alebo Sylvaner. Stále populárnejší je medzi vinármi aj odroda Pinot Bianco, ktorú často nechávajú dozrievať v dubových sudoch a fľaškujú ju do podoby štruktúrovaných komplexných vín burgundského štýlu.

Pokiaľ ide o apelačné rozdelenie, je to v Južnom Tirolsku pomerne jednoduché. Prakticky všetky vína spadajú pod označenie Alto Adige DOC, ktoré prípadne na etikete dopĺňa názov niektorej z podzón, ako sú Colli di Bolzano, Merano, Terlano alebo Val Venosta.

Veľkú časť produkcie vín v Južnom Tirolsku tvoria pestovateľské družstvá, ktorým sa tiež hovorí kooperatívy. Ide o veľmi moderné vinárstva, ktoré združujú vždy desiatky pestovateľov do spoločného vinárskeho podniku. Jedným z najstarších a najznámejších družstiev je napríklad slávna Cantina Tramin. Kooperatívy potom dopĺňajú menšie rodinné vinárstva, ktoré sa profilujú svojím vlastným štýlom vín a dôrazom na konkrétne terroir. Príkladom úspešných rodinných producentov sú aj biodynamické vinárstvo Manincor, vinárstvo Falkenstein alebo Peter Zemmer.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Súvisiace produkty