Massolino: Hviezdny výrobca Barola zo Serralungy

31. 1. 2024

Massolino: Hviezdny výrobca Barola zo Serralungy

Rodina Massolino je neoddeliteľnou súčasťou histórie vína Barolo, pretože Giovanni Massolino vyrobil svoje prvé vína už v roku 1896. Dnes je vinárstvo známe ako jedno z najprestížnejších v podoblasti Serralunga d'Alba.


Milovníci vína vyhľadávajú túto podoblasť pre jej mimoriadnu komplexnosť a dlhovekosť. Rodina Massolino produkuje výnimočné Barolo z prestížnych viníc Vigna Rionda, Margheria a Parafada. Nedávno sa do portfólia vinárstva pridala aj vinica Parussi v susednej oblasti Castiglione Falletto.

V súčasnosti vinárstvo viedli Franco a Roberto Massolino, ktorí úspešne pokračujú v dlhej rodinnej tradícii. Vinárstvo bolo jedným z prvých v regióne, ktoré začalo uvádzať názvy svojich viníc na etiketách vín. Giuseppe Massolino bol tiež jedným z dôležitých aktérov, ktorí pomohli pri vzniku miestneho konzorcia vína a v roku 1934 rozlial svoj prvý Barolo.

vinárstvo Massolino

Špecifiká Barola zo Serralunga d'Alba

Obec Serralunga d'Alba sa nachádza na východnej strane oblasti Barolo, je tretia najväčšia po La Morra a Monforte d'Alba, pokiaľ ide o hektárovú plochu viníc s odrodou Nebbiolo. Pre Barolo zo Serralunga d'Alba sú typické vysoké taníny a robustná štruktúra chuti, vďaka čomu sú tieto vína vhodné na dlhé zrenie. Jedinečný charakter týchto vín vzniká vďaka miestnym pôdam, ktoré nútia korene Nebbiola hľadať vodu veľmi hlboko pod zemou. Zatiaľ čo vína z La Morra na západe Barola sú o elegancii, Barolo zo Serralungy je o svaloch a robustnosti. Vrchol dosahujú tieto vína po desiatich rokoch, pričom tie najlepšie môžu zrieť aj tridsať až štyridsať rokov.

V sortimente vinárstva Massolino nájdete päť rôznych Barolo. Hrozná pre základný Barolo pochádzajú z rôznych viníc a k portfóliu patria aj prestížne jednotraťové vína - Barolo Vigna Rionda, Margheria, Parafada alebo Parussi. V súčasnosti sú k dispozícii vína z ročníka 2019, ktorý pre niektorých vinárov v Langhe predstavoval komplikácie kvôli krupobitiu. Vinice Massolino však vďaka ochranným sieťam zostali nedotknuté.

Vinice Massolino

Vína Massolino sú niekedy charakterizované ako moderná klasika. Pri výrobe vín sa využívajú moderné poznatky a technológie, ktoré sú súčasťou nových pivníc z roku 2015, ale na zrenie vín rodina stále používa tradičné veľké sudy zo slavónskeho dubu. Ich jemný vplyv umožňuje vytvárať vína s výrazným charakterom jednotlivých viníc.

Okrem odrody Nebbiolo, ktorá tvorí polovicu celkových 50 hektárov viníc vinárstva Massolino, sa rodina venuje aj odrodám ako sú Dolcetto, Barbera, Chardonnay, Riesling alebo Moscato. Zatiaľ čo mladší brat Roberto sa stará o vinice, Franco je zodpovedný za produkciu vín. Barolo Massolino patrí aj po viac ako 100 rokoch histórie medzi špičku producentov červených vín Barolo.

Historické míľniky vinárstva Massolino:

1896 - Prvé vyrobené víno

1934 - Giuseppe Massolino pomáha založiť konzorcium na ochranu miestnych vín, dnes známe ako Consorzio di Tutela Barolo, Barbaresco, Alba, Langhe, Dogliani, a prvýkrát začína predávať malé množstvo fľaškovaného vína.

1956 - Giuseppe sa zamiluje do vinice Vigna Rionda a podarí sa mu kúpiť prvý malý pozemok v tejto prestížnej vinici. Transakcia vyžadovala výmenu, aby získal pozemok na Vigna Rionda, musel sa vzdať dvojnásobne väčšej vinice. Bolo to riskantné, ale zároveň dôkaz vizionárskeho rozhodnutia.

1957 - Nákup ďalších viníc v oblasti Serralunga d'Alba, najmä vinice Parafada.

1982 - Prvé vína Barolo DOCG Vigna Rionda Riserva opúšťajú pivnicu. Vinárstvo preberajú zástupcovia tretej generácie rodiny, po Giovannim a jeho synovi Giuseppem, Renato, Giovanni a Camilla, ktorí pokračujú v udržiavaní rod

 

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

 

 

 

Súvisiace produkty