Ako dlho vydrží víno po otvorení?

20. 3. 2024

Ako dlho vydrží víno po otvorení?

Keďže sa víno typicky predáva vo fľašiach o objeme 0,75 litra, niekedy sa môže stať, že ho po otvorení nevypijete celé. Ako dlho je možné takéto víno ešte skladovať v chladničke? Ako rýchlo sa takéto víno pokazí a dokedy ho vypiť?


Jednoduchá odpoveď na túto otázku neexistuje, ale na nasledujúcich riadkoch sa predsa len pokúsime poskytnúť pár rád a tipov, ako s takýmto vínom naložiť.

Ako dlho vydrží víno dobré aj po otvorení, záleží na rôznych faktoroch. Určite sa medzi ne počíta kvalita vína, typ vína, či ide o víno biele, červené alebo napríklad dezertné, výdrž ovplyvňuje aj starnutie vína alebo to, koľko vína vo fľaši vlastne zostalo.

Prečo sa víno po otvorení vo fľaši znehodnocuje?

Hlavným dôvodom, prečo sa vína po otvorení začínajú postupne meniť, je prístup vzduchu a prebiehajúca oxidácia. Kyslík je pre víno z počiatku priateľ, pomáha vínu otvoriť sa a činí chute a vône vína výraznejšími. Avšak ako sa hovorí, všetko s mierou, a pre kontakt vína s kyslíkom to platí dvojnásobne. Po dlhšej dobe sa totiž prístup kyslíka začne na víne prejavovať negatívne. Vína postupne strácajú svoju sviežosť a naopak získavajú niektoré iné tóny, typické skôr pre staré vína.

Okrem prístupu vzduchu môžu k negatívnemu vývoju vína prispieť aj výrazné zmeny teploty alebo vystavenie vína priamemu slnečnému svetlu. Oba faktory môžu vyvolať nežiaduce chemické reakcie a degradáciu vína.

Ako dlho víno vydrží po otvorení?

V prípade každého vína môže byť proces zhoršovania jeho kvality v priebehu času individuálny, ale platia niektoré všeobecné pravidlá. V prvom rade hrá úlohu starnutie vína. Mladé vína môžu po otvorení odolávať oxidácii dlhšie než staršie vína. V prípade veľmi starých vín, teda 20+ rokov, môže byť vývoj po otvorení naopak veľmi rýchly. Ale opäť všetko závisí od vína a vždy sa nájdu výnimky. Kvalitný 10 rokov starý Barolo je v tomto veku na svojom vrchole a jeho charakter bude po otvorení väčšinou strácať veľmi pomaly. Rovnako veľké vína z Bordeaux, Burgundska alebo napríklad španielskej Rioje. Každopádne zatiaľ čo u mladého vína môžete jeho konzumáciu bez problémov väčšinou natiahnuť aj na tri až štyri dni, s staršími vinami sa zaobchádza citlivejšie a vypite ich ideálne do dvoch dní.

Červené vína majú tendenciu vydržať dlhšie ako biele vína. V prípade kvalitného mladého červeného vína môže jeho charakter v otvorenej fľaši v chladničke vydržať pokojne tri až päť dní, biele a ružové vína skôr vypite do troch dní. Špeciálnou kategóriou sú fortifikované a sladké dezertné vína, ktoré vďaka vysokému obsahu alkoholu alebo cukru môžu trvanlivosť natiahnuť na oveľa dlhšie obdobie.

Biele a ružové vína obvykle vydržia v chladničke po otvorení približne tri až päť dní. V tomto prípade platí, že menej je väčšinou viac. Červené vína sú všeobecne trvanlivejšie ako biele alebo ružové vína. Po otvorení možno červené vína v chladničke uchovávať od troch, v niektorých prípadoch až do piatich dní, opäť ideálne s použitím vákuovej pumpičky alebo špeciálneho plynu na ochranu vína pred oxidáciou. Šumivé vína - vypite najlepšie druhý deň, ak ho predsa len potrebujete uchovať na dlhšiu dobu, použite špeciálne uzávery na šumivé vína, ktoré dokážu zmierniť tlak vo fľaši. Fortifikované vína (napríklad portské, sherry): Tieto vína obvykle majú dlhšiu trvanlivosť po otvorení a môžu vydržať pokojne aj niekoľko týždňov.

Čo robiť proti oxidácii vína?

Uchovávajte víno vo fľaši aj naďalej uzavreté korkom alebo skrutkovacím uzáverom, aby sa minimalizovala oxidácia. Uchovávajte víno v chladnom a tmavom prostredí, aby sa minimalizovali zmeny teploty a expozícia svetlu. Chladnička alebo pivnica je ideálna. V prípade, že vo fľaši zostalo menšie množstvo vína, nalejte ho do menšej nádoby a uzavrite. To zníži kontakt so vzduchom. Pre tieto prípady môžete mať doma pripravenú menšiu sklenenú nádobu alebo fľašu o objeme 0,375 litra. Používajte vákuovú pumpičku, ktorá môže odstrániť vzduch z fľaše a výrazne spomaliť oxidáciu. Spotrebujte víno čo najskôr po otvorení, najmä ak ide o biele alebo ružové vína, ktoré sú obvykle náchylnejšie na oxidáciu než červené vína.

Na záver je potrebné zdôrazniť, že každý vývoj vína môže byť veľmi individuálny. Niektoré nekvalitné vína môžu prejaviť známky zmeny chuti prakticky už druhý deň, naopak, mám osobnú skúsenosť, že niektoré červené vína môžu zachovať svoj charakter aj týždne.

Ak sa stane, že víno po pár dňoch stratí svoj charakter a už neposkytuje potešenie ako prvý deň, nemusíte ho vyliať. Víno nie je "pokazené" ani zdravotne škodlivé. V zimných mesiacoch môže poslúžiť na výrobu obľúbeného vareného vína, prípadne ho môžete použiť v kuchyni - biele sa skvele hodí na prípravu talianskeho risotta, červené zase do niektorých omáčok.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET