Olivy pre tento olej s chráneným označením pôvodu v Toskánsku majú svoj pôvod v typicky zvlnenej toskánskej krajine Val d'Orcia a Maremma. Je bledo zlatistého odtieňa so zelenkavými odleskami a jeho aróma vyniká čerstvo pokosenou trávou a drvenou olivou s nádychom artičokov, čakanky, šalvie a papriky. Jeho chuť je čistá a harmonická, avšak veľmi osobitá s výraznou korenitosťou a horkosťou, v ktorej sa prelínajú bylinkové tóny oregana a zeleného korenia s veľmi intenzívnou dlhou dochuťou.
"Extraordinary Toscano from organic farming is an intense limpid golden yellow colour with slight green hues. Its aroma is full and rotund, with distinct hints of chicory, artichoke and lettuce and aromatic notes of mint, rosemary and sage. Its taste is amle and strong, winth notes of black pepper, cinnamon and unripe almond. Bitterness is distinct and pungency is definite. It would be ideal on farro salads, boiled legumes, marinated gilthead, seared potatoes, chanterelle mushroom soups, pasta with salmon, mussels au gratin, roast cuttlefish, baked poultry or lamb, goat cheese." Flos Olei 2018.
Odporúčania v gastronómii: Excelentný na ozdobu rôznych polievok, zeleninových či hubových pokrmov, strukovín, grilovaného mäsa, bruschetty a šalátov. Rovnako je vhodný na prípravu rôznych omáčok.